”Sorg var tabu på den tiden”

NYHETER

Kungen pratade om att mista någon nära

1 av 2 | Foto: FICK INTE VETA VAD SOM HÄNT PAPPA Kung Carl Gustafs far, prins Gustaf Adolf, dog när kungen bara var knappt ett år, men kungen fick inte veta varför han inte hade någon pappa förrän han var i skolåldern.

Kungen var bara nio månader gammal när hans far omkom i en flygkrasch.

Först i skolåldern fick han chockbeskedet.

-Det var tabu att

tala om sorg på den

tiden, berättade kungen under SVT:s insamlingsgala.

Kungaparet besökte kriscentret för drabbade på Arlanda i torsdags. Kungen berördes starkt av de återvändande barnens öden.

-Vi träffade två pojkar, åtta-nio år, som mist båda sina föräldrar. Det var väldigt starkt. Då kommer tankar tillbaka och funderingar, berättade han för programledaren Claes Elfsberg under SVT:s insamlingsgala i går kväll.

Pappan dog i krasch

Den 26 januari 1947 omkom hans egen far, prins Gustaf Adolf, tillsammans med 22 andra vid en flygkrasch utanför Köpenhamn.

Då var kungen knappt nio månader gammal.

Men det tog lång tid innan familjen gav honom beskedet.

-På den tiden bearbetade man ju inte sorg på samma sätt som man gör i dag. Det var tabu. Det var ingen som talade om det, säger kungen och fortsätter:

-Jag visste inte förrän jag var fem-sex år eller mer, att jag haft en far, så när jag lekte tillsammans med mina kamrater så kallade jag deras föräldrar för pappa.

Kungens egna erfarenheter är att drabbade barn ska få svar på sina frågor om nära och kära.

-Man ska tala försiktigt när de är mogna. Man ser att de frågar. Man ser ju i ögonen när de behöver någonting.

Viktigt att minnas

Han menar att det också är viktigt att hålla de dödas minne vid liv i stället för att bara försöka glömma.

-Framför allt tala om hur föräldrarna, de som gått bort, hur de var. Hur mycket de älskade sina barn. Hur de var som personer, vilka jobb de hade, hur deras karaktär var och så vidare. Det tror jag är oerhört viktigt för att man ska kunna bearbeta det här för framtiden, säger kungen.

Han berättade också i SVT att han försökt nå den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej, som själv förlorat anhöriga i katastrofen, utan att lyckats.

-Det är också en tragedi om något, att mista ett barnbarn, sa kungen som tänker göra nya försök att få tag i sin thailändske kollega och vän.

Johan Edgar