Är min bristande erfarenhet ett problem?

NYHETER

Fråga: Jag är en tjej på 28 år, en rätt vanlig tjej på de flesta punkter. På några punkter är jag dock lite ovanlig och det är de som är mitt problem. Jag har aldrig varit tillsammans med någon, aldrig varit kär och är fortfarande oskuld. Detta känns som extremt udda i dagens samhälle och är inte något jag pratar med andra om. Detta innebär att jag inte vet hur man "gör" om man skulle närma sig ett förhållande, och jag vet inte hur en kille skulle reagera på att jag fortfarande är oskuld. Jag trivs bra med mitt liv men vill gärna träffa någon, vill uppleva kärlek, vänskap, samvaro, sex och allt annat som kommer med ett förhållande. Jag har varit på ett antal dejter de senaste åren, samtliga killar har jag fått kontakt med via dejtingsajter på nätet. Vissa har lett till flera dejter med samma kille, men ingen har lett till ens en kyss. I vissa fall har det varit ömsesidigt att inte träffas igen, i några fall har killen försvunnit spårlöst där jag har varit intresserad och i något fall har jag sagt nej fler dejter. Det andra ”problemet”, som kanske är delorsak till det första, är att jag är ganska överviktig. Ett rätt normalt utseende i övrigt, men som sagt, klart större än genomsnittet (ca 30 kg för mycket). Så jag har aldrig fått någon uppmärksamhet av killar när jag är ute, har aldrig märkt att någon kille är intresserad av mig osv. Jag har tidigare inte haft något foto på dejtingsajterna men då har det ibland skapat problem sedan när utseendet blir aktuellt, och nu när jag har lagt upp ett foto så får jag inga svar längre... Många andra överviktiga har ju hittat en pojkvän/flickvän, så uppenbarligen är inte utseendet allt för alla, men var hittar man dem? Även om jag vill gå ner i vikt så känns det ju sorgligt om det är det som hindrar kärleken. Jag har ju uppfattat som att de flesta killarna jag har varit på dejt med har tyckt jag varit trevlig, och har trivts, men är det vikten som gör att vi inte ses igen? Jag tror inte jag uppfattas som särskilt desperat, inte heller ointresserad, har talat om att jag gärna ses igen i de fall det varit aktuellt, men inte mer hysteriskt än så. Har du några råd? Hur skulle en kille uppfatta min brist på erfarenhet?

Singelkillen svarar: För det första finns det ingen som vet hur man gör när man närmar sig ett förhållande. Det är sånt som bara händer. Åtminstone om känslorna är ömsesidiga. Plötsligt vet man bara. Och man möts av en känsla som är lika skrämmande och farlig som kittlande, vacker och underbar.

Jag tvivlar starkt på att det är din övervikt som sätter käppar i hjulet för din brist på lycka att träffa en kärleksvän. Det som känns en aning udda i din beskrivning av dig själv är inte att du är oskuld. Inte heller att du är överviktig eller att du aldrig har varit tillsammans med någon. Nej, det som låter märkligt är snarare att du aldrig har varit kär. Jag tror inte att man enbart kan bli kär per automatik. Jag tror att man måste tillåta sig själv att utveckla starka känslor för en annan person. Inte alla gör det. Och det beror inte minst på att man i och med det gör sig själv så oerhört sårbar. Man blottar strupen och riskerar att antingen få den avskuren eller kysst. Jag tror att du måste våga ta för dig. Att inte rygga tillbaka utan gå till attack. Att inte tveka eller vara avvaktande, utan vara den som tar initiativ. Även om det tar hundra försök så träffar man plötsligt den rätta. När man minst anar det. Och när det sker är det fantastiskt. Och ingen annan, minst av allt du, kommer då att tänka på de 99 personer som det gick åt skogen med. Och ingen av dem kommer att minnas du. Man har inget att förlora, egentligen. Att du är oskuld vid 28 års ålder kan möjligen få en och annan karl att höja på ögonbrynen. Men det är inget som kommer att få någon att rygga tillbaka. Även om det kan te sig en aning udda så tror jag att de flesta kommer att betrakta det som något snudd på exotiskt och kittlande i denna sexfixerade värld. En man ratar inte en kvinna som är sexuellt oerfaren, snarare tvärtom. Men egentligen är sådant helt oväsentligt. Det är ju människan man attraheras av. Vad i hela friden har det för betydelse om hon har legat med noll, en, tio eller hundra personer? Helt ärligt tror jag att många män skulle betrakta din brist på erfarenhet som något positivt, även om jag skulle tycka att mycket eller lite erfarenhet är ointressant.

Hursomhelst, eftersom jag vet att det finns en uppsjö män som brottas med samma problem och samma tankar som du, vet jag att det är långt ifrån är omöjligt för dig att träffa någon. Jag tror bara att du måste sluta tänka på din övervikt, på din brist på sexuell erfarenhet och frågan om du duger åt de du träffar. Fråga dig i stället vem du vill ha. Ta sedan för dig. Var galen och gå loss. Får du nobben så går du vidare till nästa. Du har inget att förlora. Vänta inte på att det du vill ha plötsligt ska dyka upp. Ta det du vill ha själv. Jag vet mängder av män som vill ha en överviktig oskuld tjej. Om hon bara gjorde ett närmande.