Charterbolagen saknar 800 resenärer

NYHETER

Siffran på saknade svenskar sjunker

Under nyårsdagen saknade de stora charterbolagen tillsammans ungefär 800 resenärer i Thailand som rest från Sverige. Men enligt Agneta Åstrand, informationschef på Apollo, sjunker siffran hela tiden i takt med nya uppgifter.

Under lördagsförmiddagen saknade Apollo drygt 300 av sina resenärer. Ett hundratal av dem har köpt enbart flygbiljett och därför vet företaget inte var de befinner sig.

– Vi fortsätter att uppmana resenärerna att höra av sig till vårt kontor, sade Agneta Åstrand till TT.

Ungefär 80 procent av Apollos resenärer är svenskar, de övriga är norrmän och danskar.

Fritidsresor har inte fått kontakt med knappt 300 av sina svenska resenärer på Phuket. Utöver dessa vårdas ett 70-tal av bolagets resenärer på sjukhus runt om i Thailand.

My Travel saknar information om 200 resenärer som åkt till Phuket och en hel del av dem har bara köpt en flygbiljett.

– De är svåra att nå men vi kommer att fortsätta våra efterforskningar tills vi har fått klarhet i vad som skett med alla resenärer, sade Susanne Krutrök, informationschef på My Travel till TT.

Samtliga av My Travels resenärer i Sri Lanka är lokaliserade och alla som velat komma hem har redan landat. I Thailand vill en del av bolagets resenärer dock stanna kvar för att fortsätta sin semester men de kommer att få ta sig hem för egen maskin, enligt Krutrök.

– De har varit på orter som inte har drabbats så hårt och där livet håller på att återgå till det normala, sade hon.

De svenska turister som bara har köpt en flygbiljett spär på siffrorna när UD ska sammanställa antalet saknade. Svenska Resegruppen som säljer just sådana resor saknar kontakt med omkring 400 resenärer, enligt företagets marknadschef Johan Elwin.

Under lördagseftermiddagen planerar UD att gå ut med nya siffror om saknade och döda svenskar. De senaste siffrorna från regeringen säger att 59 svenskar har påträffats döda medan 3559 saknas.

Evakueringen av svenska turister från Thailand fortsätter med full intensitet och de flesta väntas vara hemma under söndagen.

TT