Inga bevis för inbrott hos saknade

NYHETER

Risken för inbrott hos dem som saknas efter Asienkatastrofen har varit ett skäl till att regeringen inte lämnar ut deras namn. Polisen känner inte till något sådant fall.

Den varnar dock allmänt för bedrägerier i katastrofens spår.

– Vi undersöker saken, men har inga fall där den kopplingen kan bevisas, säger Carolina Ekéus, pressekreterare på Rikskriminalpolisen till TT.

Inte heller Sveriges Försäkringsförbund har det. Men redan för några dagar sedan varnade förbundet för konsekvenserna av att medierna publicerar namn, bild och hemvist på saknade.

Det talades om inbrottsrisk redan i samband med Estoniakatastrofen, säger förbundsjuristen Staffan Moberg till TT.

Bedrägerier

Givmilda svenskar varnas av polisen för olika former av bedrägerier i samband med insamlingar till katastrofhjälp. Hittills har de fem största organisationerna fått in över 440 miljoner kronor från svenskar som vill bidra till hjälpen. Frestelsen för lycksökare att dra nytta av godtrogna personer är stor.

– Vi såg i samband med Estonia att det dök upp stiftelser dit folk uppmanades att skicka pengar, säger Lena Larsson på IT-brottsroteln hos Rikspolisstyrelsen.

"Vanliga tiggarbrev"

I e-posten dyker det ständigt upp ”hjälporganisationer” som uppmanar mottagaren att skicka in pengar.

– Ännu inte i samband med Asienkatastrofen, men vi har fått anmälningar om vanliga tiggarbrev, fortsätter Lena Larsson.

Det har till exempel varit en tårdrypande berättelse om en drabbad som vill ha hjälp att få ut pengar från det katastrofdrabbade Indonesien. Mot en rundlig ersättning uppmanas mottagaren lämna ifrån sig sitt kontonummer för att transaktionen ska kunna genomföras.

– Rent allmänt – och det gäller också vanliga insamlingsbössor på stan – ta reda på att personen verkligen representerar den hjälporganisation som den påstår sig representera, säger Lena Larsson.

1000 insamlingsbössor

Röda Korset har över 1000 bössor i omlopp bara i Stockholm.

– Våra insamlare har plomberade bössor och banderoll över bröstet, framhåller Monca Lorensson, pressekreterare hos Röda Korset.

Att kolla vem som har ett visst postgironummer är ytterligare en försäkring. Nummer som börjar på 90 går till exempel till en godkänd organisation.

Men inte heller det hjälper alltid. I december väcktes åtal för grovt bedrägeri mot två personer bakom insamlingen Cancer- och Barnhjälpen. När organisationen förrförra året lyckades få ett 90-konto steg intäkterna snabbt, men enligt åtalet har de två själva tagit hand om drygt en miljon kronor av de insamlade pengarna.

Mer om Asienkatastrofen

Anders Lignell/TT