WHO: Ännu inga epidemier

NYHETER

Närmaste veckorna blir avgörande, enligt FN-organet

Det finns ännu inga tecken på större epidemier i katastrofområdet.

De närmaste två veckorna kommer dock att bli avgörande för tusentals av de människor som runtom i Asien överlevde tsunamikatastrofen.

Det sade FN:s världshälsoorganisation WHO på tisdagen.

– Första månaden efter en katastrof är alltid kritisk, sade Samlee Plianbangchang som är chef för WHO:s avdelning för Sydöstasien.

– Under de första två veckorna har vi inte sett några tecken på sjukdomsutbrott men vi måste vara uppmärksamma på de kommande två veckorna.

Enligt Plianbangchang var det i början främst malaria och febersjukdomar man höll uppsikt efter, men nu gäller uppmärksamheten framför allt vatten- och insektsburna sjukdomar som diarré, dysenteri och tyfus.

Grogrund för sjukdomar

De förhållanden som skapas av tsunamier utgör perfekt grogrund för en mängd sjukdomar som kan vara livshotande.

– Det tar tid att förhindra dessa sjukdomar. Om vi kan bemästra dem i en månad efter katastrofen blir det inget utbrott, sade Plianbangchang.

I de värst drabbade länderna – Indonesien, Sri Lanka, Indien och Thailand – vidtog myndigheterna omedelbart efter flodvågorna åtgärder som bidrog till att stoppa smittospridning, förklarade han:

– Regeringarna och WHO agerade mycket snabbt för att få fram säkert dricksvatten och ställa sanitetsanläggningar till förfogande för människor i lägren. Det skapade kontroll över den första akuta fasen.

Snart normalläge i Thailand och Indien

I länder som Indien och Thailand väntas förhållandena rätt snart återgå till det normala.

– De har kapacitet att hantera situationen.

Sri Lanka har ett väl utvecklat sjukvårdssystem som bidragit till att läget kunnat hanteras efter katastrofen. Men delar av det har skadats och måste byggas upp igen.

TT-AFP