Här hittar du värmen i juli

NYHETER

Gotland och östra Svealand blir HETA undantag

Foto: GOTLAND I TOPP Tofta strand på Gotland lär bli packad med soltörstande badfamiljer också i år. Europeiska vädercentrumet European centre for medium-range weather forecasts i England har nämligen konstaterat att semesterön får det allra varmaste vädret den kommande månaden.

Sommaren blir varmare för över två miljoner svenskar.

Och varmast blir det i semesterparadiset Gotland.

Aftonbladet kan i dag presentera en långtidsprognos över sommarvädret.

Det europeiska vädercentrumet European centre for medium-range weather forecasts i England har tagit fram en färsk prognos för juli, augusti och september.

Ingen junivärme

– Den visar att det kan bli varmare än normalt under högsommarmånaderna och en bit in på hösten, säger Rasmus Benstad, klimatforskare på Meteologiska institutet i Norge som tagit del av prognosen.

Vädercentrumet i England tar fram tremånadersprognoser med jämna mellanrum. I maj månad kom den första prognosen som gällde för juni, juli och augusti.

Den visade att värmen skulle komma till Sverige redan i juni. Men det blev inte så.

Varmare än normalt

– Antingen är prognosen fel för hela sommaren eller så är det så att juli och augusti blir så mycket varmare att genomsnittet blir varmare än normalt, säger Olav Erikstad vid Meteorologiska institutet i Norge till Aftonbladet.

Till september

Den nya prognosen sträcker sig ända fram till september. Och enligt de nya uppgifterna får Gotland, Öland och Stockholm med omnejd högst temperatur i sommar medan övriga landet hamnar omkring medelsnittet.

Så har medeltempen varit sedan 1960-talet

Annacarin Falk

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder