Blinda ser med kamera

NYHETER

Ny teknik hjälper blinda se med ljud

Nu kan blinda lära sig att se, men inte med ögonen utan öronen. Med hjälp av ny teknik i kameramobiler kan blinda se med ljud.

Foto: Den nya luren som hjälper blinda att se med hjälp av ljud.

Michelle Thomas har varit blind sedan födseln. Efter att ha använt det nya systemet i en vecka kan hon nu urskilja väggar och dörrar i sitt hus, avgöra om lamporna är på eller av samt skilja på en cd-skiva och floppy disk. Hon ”ser med ljud”.

– Allt har sitt eget unika ljud och när du väl har lärt dig principerna i ljudet kan du avgöra vad du ser, säger hon till BBC.

Översätter bilder till ljud

Systemet kallas The vOICe, där de tre mittersta bokstäverna står för ”Oh I See”. Det har utvecklats av Dr Peter Meijer, en forskare vid Philips Research Laboratories i Nederländerna.

The vOICe översätter bilderna som kameran snappar upp till högst komplexa ljudlandskap, som sedan överförs via hörlurar till den blinda.

Den bärbara utrustningen består av en kamera som fästs på huvudet, hörlurar och en liten bärbar dator. Totalt kostar den 2 500 dollar men mjukvaran kan laddas ner från internet gratis.

Kan komma att finnas i mobilen

Dr Meijer hoppas att blinda kommer att lära sig att mentalt rekonstruera det visuella innehållet som livekameran visar genom ljudlandskap. Till slut kan de förhoppningsvis uppfatta meningsfulla bilder av sin omgivning.

– Vår uppfattning är att hjärnan i slutändan inte är intresserad av informationsbäraren utan endast av informationsinnehållet.

Just nu låter ljusa områden högre, höjder anges genom tonläge och en inbyggd färgindikator läser upp färgnamnet när den aktiveras.

The vOICe kan inte uppfatta snabba bilar eller läsa liten text, men den hjälper blinda att urskilja byggnader, läsa grafik eller se på tv.

Företaget Blue Edge Bulgaria har redan utvecklat en förenklad mobiltelefonversion av The vOICe till kameratelefonen Nokia 3650.

Susanne Nylén