Fängelse för Mariefredsrymmare

NYHETER

De båda Mariefredsrymmarna Tobias Jardeberg och Åke Martinsson dömdes på måndagen av Eskilstuna tingsrätt till fängelse.

Enligt rätten har Jardeberg bland annat gjort sig skyldig till människorov, olaga frihetsberövande och olaga tvång.

Han är tidigare dömd till livstids fängelse för mord och får inte påbackning på straffet.

Det får däremot Åke Martinsson som dömdes till fängelse i ett år och nio månader för bland annat medhjälp till människorov och olaga frihetsberövande.

Rymlingarna dömdes också till att betala en rad skadestånd, bland annat 70000 kronor till vårdaren Krister Wickman som de tog som gisslan.

Skräckfärd

Det var på kvällen den 23 september förra året som Tobias Jardeberg rymde från Mariefredsanstalten tillsammans med Åke Martinsson, tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.

De båda rymmarna tog vårdaren Krister Wickman som gisslan, tvingade till sig nycklarna till en bil som stod parkerad innanför fängelsets yttre mur och körde i väg.

Efter fyra dygns intensiva spaningar greps de utanför Degerfors.

Då hade Krister Wickman redan hunnit fly.

Vid rättegången strax före jul berättade han om sin skräck och om hur han under flykten fruktade för sitt liv.

– Stämningen i bilen blev sämre och sämre. Jag visste inte om jag skulle bindas, sövas i bagageluckan eller skjutas.

Han berättade också hur han slet sig fri från rymmarna genom att under en bilfärd angripa Tobias Jardeberg.

I tumultet som uppstod lyckades Wickman ta sig ur bilen och gömma sig i en grusgrop.

Han övergav senare sitt gömställe, simmade över en liten sjö nära Hällefors och hittades av en polispatrull.

Hotade och spottade

Under rättegången, som av säkerhetsskäl hölls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, agerade Tobias Jardeberg mycket aggressivt. Iförd fot- och handfängsel fick han utbrott, hotade och spottade efter poliser.

Den andre rymmaren, Åke Martinsson, hävdade att han var hotad av Jardeberg och därför handlade i nöd när han rymde, något rätten inte trodde på.

På måndagen dömdes även en 43-årig man för sin inblandning i rymningen. Enligt domstolen hjälpte 43-åringen rymlingarna med pengar och bil och dömdes till sex månaders fängelse för främjande av flykt och olovlig körning.

En 21-årig man dömdes till villkorlig dom och dagsböter för främjande av flykt och en 23-årig kvinna till skyddstillsyn för främjande av flykt.

TT