MKB samarbetade med polisen

NYHETER

Sekretessuppgifter hamnade på "Svarta listan"

Malmö

Malmös kommunala bostadsbolag MKB har i sin kartläggning av misshagliga hyresgäster haft ett organiserat samarbete med polisen. Hundratals sekretessbelagda uppgifter om misstänkta och dömda brottslingar finns i MKB:s svarta lista.

Polisledningen har reagerat starkt på kontakterna mellan delar av den egna organisationen och MKB.

- Det här är riktigt allvarligt, säger polisintendent Stefan Sintéus till Sydsvenskan.

Nu väntar en internutredning om hur djupa kontakterna varit.

Till Sydsvenskans reporter säger han:

- Den verksamhet som du beskriver är inte förenlig med traditionellt polisarbete. Det får inte vara så att någon vid MKB ringer in här och frågar efter information om en viss person och att vi då lämnar ut den. Det är horribelt.

Var användbar

I MKB:s svarta lista finns två mejl skrivna av samma handläggare på bolaget med en dryg timmes mellanrum i februari 1999. Det första är det enda positiva omdöme Sydsvenskan hittat i kartläggningen och lyder:

"God kund, 2 m ö h och väldigt muskulös. Fadern är en av mina bästa kontakter inom polisen. Han kommer att söka hos oss, jag har skickat hem material. Ta väl hand om honom, han är 'användbar'."

Kort därefter skickar samma avsändare ett mycket initierat mejl om pågående polisinsatser i stadsdelen Lorensborg:

Avtal med polisen

"Jag har ingått ett avtal med polisen + identifierat de som har misshandlat, väskryckt mm på Lorensborg. Avtalet innebär att polisen först sätter dit dem för brott och jag sedan 'snor' år mig lgh."

Tidningen har varit i kontakt med den polisman vars son får utomordentliga referenser av MKB-tjänstemannen. I dag arbetar han vid Malmöpolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Han tillstår att han använde sina upparbetade kontakter hos MKB för att höra om det fanns någon lägenhet åt sonen, men förnekar att han skulle ha lämnat ut uppgifter ur belastningsregistret eller andra sekretessbelagda uppgifter till MKB.

TT