Här bränns kistorna

NYHETER

”Kylrummen räcker inte till för alla kroppar”

BANG MUANG

Här låg för bara några dagar sedan tusen lik uppradade i den brännande solen.

Nu bränner thailändska hjälparbetare de dödas kistor från Khao Lak.

Foto: Intensiv hetta Kistor och annat infekterat material eldas upp i Bang Muang. Hettan och lukten är fruktansvärd och de thailändska hjälparbetarna har det otroligt tufft under arbetet.

De svenska id-experterna har flyttat sitt arbete till ett tempelområde i Takuapa. Tolv dagar efter katastrofen i södra Thailand flyter nya döda kroppar efter thailändare och turister i land längs kusterna.

Kylcontainrar anländer i stort antal till tempelområdena norr om Khao Lak dit uppsamlingsplatserna för döda efter tsunamin har koncentrerats.

Buddistmunkar snickrar

Men resurserna räcker inte till.

När Aftonbladet besöker Bang Muang är aktiviteten inte lika hög som tidigare. De lik som är kvar i det här området har placerats i kylcontainrar.

Bredvid bålet där kistor bränns av hjälparbetare i heltäckande vita skyddsdräkter sitter buddistmunkar och snickrar.

De tillverkar förvaringshyllor för de döda för att man ska kunna utnyttja kylcontainrarna maximalt.

-Vi får in 50 kroppar i varje kylcontainer, men med enkel matematik kan vem som helst räkna ut att antalet kylcontainrar vi har här inte räcker, säger en hjälparbetare.

Identifierades tidigt

Vid en presskonferens i går berättade förre överbefälhavaren Johan Hederstedt, som leder hemtransporten av döda svenskar, att kvarlevorna efter ytterligare 2-3 döda kommer att flygas hem till Arlanda inom de närmaste dagarna. De, liksom de tidigare sex döda som skickades hem i måndags, identifierades i ett tidigt skede av anhöriga.

Det rör sig alltså inte om döda som identifierats av id-kommissionen.

Per-Ola Ohlsson