De planerade attack med radioaktiv bomb

NYHETER

Fyra misstänkta terrorister jagas över hela USA

Foto: EFTERSökta Från vänster: Wen Quin Zheng, Zengrong Lin, Guozhi Lin och Xiujin Chen.

USA:s federala polis FBI söker efter fyra kineser, som sätts i samband med rykten om ett befarat attentat med en så kallad ”smutsig bomb” i Boston.

FBI och åklagare i Boston har publicerat namn och bild på de fyra, och meddelade att de eftersöks på grund av ett oklart och obekräftat hot.

Enligt borgmästaren Tom Menino utlöstes jakten efter ett anonymt tips till myndigheterna. Massachusetts guvernör Mitt Romney avbröt sitt besök i Washington och åkte hem efter nyheten.

– Tipset är specifikt såtillvida att det anger en plats där individerna släpptes av. Den platsen är New York. Det identifierar också en plats mot vilket hotet kan vara riktat och den platsen är Boston, sade Romney.

Poliser med geigermätare

Publiceringen av fotografierna på de fyra kom samtidigt som tv-stationen ABC rapporterade att agenter med geigermätare, som mäter radioaktiv strålning, patrullerade i Boston. Rapporterna gjorde gällande att hotet kunde gälla en ”smutsig bomb”, alltså en konventionell sprängladdning som sprider radioaktivt material.

CNN rapporterade att de fyra kineserna är kemister och att de tagit sig in i USA från Mexiko. Enligt rapporten var de på väg till Boston – antingen med en farlig substans eller med avsikten att skaffa sig sådant material där.

FBI och myndigheterna tonar dock ned hotet och betonar att det är obekräftat.

TT