al-Zarqawi lovar utdraget krig i Irak

NYHETER

Ny ljudinspelning: ”Seger kan dröja månader och år”

DUBAI

I en ljudinspelning som lades ut på en islamistisk hemsida på torsdagen uppmanas den al-Qaidaallierade Abu Musab al-Zarqawis anhängare att bereda sig på ett utdraget heligt krig mot de USA-ledda styrkorna i Irak.

Seger kan dröja både månader och år, klargörs det.

Mannen som talar på bandet säger sig vara den jordanskfödde al-Zarqawi, hett efterspanad av USA-alliansen i Irak. Han hävdar att upprorsmännen är i färd med att tillintetgöra ”tyrannen” Amerikas stridsmoral och han manar sina anhängare till tålamod, eftersom Gud har utlovat seger.

Ljudinspelningen är inte daterad. Röster nämner högtiden ”id”, men det framgår inte om det handlar om id al-adha som började på torsdagen eller id al-fitr som inföll i november, efter det att USA:s och Iraks styrkor inlett offensiven mot det sunnimuslimska motståndsfästet al-Falluja.

”Ingen seger i Falluja”

Om den offensiven påstås det på ljudbandet att ”det är känt att 800 israeliska soldater deltog... liksom jordansk militär”.

Beträffande den fortsatta kampen säger rösten bland annat: ”Vår kamp med fienden är en kamp på gator och i städer med många taktiska, defensiva och offensiva metoder. Hårda krig avgörs inte på dagar eller veckor”. Rösten tillägger att de amerikanska styrkorna inte vann någon seger genom att gå in i al-Falluja.

USA har satt ett pris på 25 miljoner dollar på al-Zarqawis huvud; ett viktigt mål för offensiven mot al-Falluja var att döda eller gripa al-Zarqawi, som på ett tidigare ljudband från al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin omnämndes som nätverkets ledare i Irak.

Löfte till bin Ladin

Rösten på det nya bandet vänder sig till bin Ladin och lovar att inte avvika från det heliga krigets stig. Angreppet mot al-Falluja har enligt rösten bara stärkt gudskrigarna – och avslöjat ”avfällingarna” i den USA-stödda irakiska regeringen liksom ”förkastarnas (shiiternas) fula anleten” och deras ledare ayatolla Ali al-Sistani.

Motståndsgerillan har intensifierat sina angrepp mot både irakiska och utländska mål inför valet den 30 januari. al-Zarqawis grupp har förklarat sig ligga bakom ett flertal blodiga självmordsattacker och halshuggningar av människor som tagits som gisslan.

TT-Reuters