Madeleine har betalat skatt - och det är unikt

NYHETER

Prinsessan Madeleine har fått sin första lön.

Och betalat skatt för första gången i sitt liv.

- Det är psykologiskt viktigt att hon lär sig hantera pengar, säger Bengt Telland, överintendent på hovförvaltningen.

Foto: AFTONBLADET BILD
GLAD LÖNTAGARE För första gången i svensk historia har någon i kungafamiljen förvärvsarbetat och betalat skatt för inkomsten. Madeleine tjänade förra året 38 700.

Prinsessan Madeleine har tjänat ihop sina första egna slantar. I 2003 års taxering uppges att hon tjänade 38 700 kronor i fjol. Pengar hon fick för sitt praktikarbete på en av Stockholms reklambyråer. Hennes pojkvän Jonas Bergström, 24, tjänade bara 27 200 kronor förra året.

Först i historien

- Lönen är beräknad med tanke på hennes arbetstider under den aktuella perioden, säger Bengt Telland som ansvarar för den kungliga ekonomin.

Det är första gången i historien som en medlem ur kungafamiljen har förvärvsarbetat och nu också betalar skatt för inkomst av tjänst.

- Jag har då inte hört talas om det tidigare. Och jag skulle inte bli förvånad om så var fallet. Jag vet att kungen, även i ungdomsåren, inte fick någon lön på det här sättet, säger Bengt Telland.

Får apanage

Ingen av kungafamiljens medlemmar får någon lön för sitt arbete i rikets tjänst. Deras kostnader täcks istället av det årliga apanage som kungen tilldelas varje år.

Den största delen av de pengarna går för övrigt till att betala ut löner till kungens medarbetare.

Hovet tycker att det är bra att den yngsta prinsessan tjänar egna pengar.

- Det är ju första lönen. Det är psykologiskt viktigt att hon lär sig hantera pengar och ser vad de räcker till, säger Bengt Telland.

Det kanske blir mer lön i framtiden?

- Det vet man aldrig. Hon är ju fortfarande så ung, säger Telland.

Daniel Nyhlén