Hus och hem

Häng tavlorna utan spik

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Med list och linor slipper du förstöra väggar och tapeter

Hem med nymålade eller nyligen tapetserade väggar har ofta en sak gemensamt. De saknar tavlor!

Det är förstås inte konstigt. Nog är man lite extra petig när det gäller att spika eller skruva i en nyfixad vägg.

Men det finns lösningar. Till exempel en tavelhängarlist som uppskruvad i taket håller för rejäla målningar.

Själva hantverkandet är enkelt, det handlar om att plugga och skruva ordentligt, och för att listen ska bli i det närmaste osynlig målar jag den i samma vattenlösliga färg som användes till väggen.

Sedan är det bara att hänga tavlor. På listen häktar jag vita tavellistkrokar och därpå fästs linor i tavlorna. För stabilitetens skull har jag två fästpunkter på ramen, vilket ger två linor och två krokar till varje tavla. Och för syns skull hållbara vita persiennlinor som smälter in mot den vita väggen. Alternativet är fiskelina, genomskinlig men aningen vansklig eftersom den torkar efter ett par år.

Om tavelhängarlisten löser problemet med fula spik- och skruvhål kvarstår dilemmat med barnteckningar, fotografier, inbjudningskort, tackkort, julkort och annat som gärna flyter runt i hemmet.

Lösningen blir en bildlina, alltså en vajer där bilderna kan hänga och dingla från små nypor. Fastskruvad i väggen, gärna på en höjd dit alla familjens medlemmar når, blir linan en perfekt utställningsplats för bilder som av naturliga skäl byts ut med jämna mellanrum.

Själv hänger jag två linor i ett fönster och får plötsligt flera bonusfunktioner. Bilderna fungerar nämligen som ett utmärkt insynsskydd. Och vända utåt blir de ett hemmagalleri där förbipasserande kan ta sig en titt och dessutom konstatera att där bor en som nyss målat om hemma.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Så här gör du - steg för steg

Till tavellisten behöver du

Så fixar du bildlinan

Bellas verktygslåda

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård