Rika lever i skräck

NYHETER

Madeleine tvingas ha 4 livvakter

Foto: hårdbevakad Madeleine lämnar nattklubben Kharma i går natt med pojkvännen Jonas Bergström. Två livvakter syns på bilden, längst till vänster och till höger om prinsessan.

Efter kidnappningen av Fabian Bengtsson vågar kungaparet inte ta några risker.

I lördags natt fördubblades prinsessan Madeleines livvakter från Säpo.

Kidnappningen av Sibas vd Fabian Bengtsson har fått kungafamiljen att reagera starkt.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är både kungen och drottningen oroliga för sina barn.

- Om Silvia fick bestämma så skulle helst både Carl Philip och Madeleine hålla sig hemma. Men hon förstår ju att det inte är en möjlighet, man måste ju få leva också, säger en källa.

Redan när miljonärssonen Erik Westerberg kidnappades blev kungaparet och vänkretsen mycket bekymrade. Den rikaste Stockholmssocieteten försåg sig med livvakter, installerade överfallslarm i hemmen och GPS-sändare i sina lyxbilar.

Säpo ser över skyddet

Samtidigt fick prins Carl Philip och prinsessan Madeleine för första gången regelbunden bevakning av livvakter.

Aftonbladet kan idag avslöja att Säpo efter det uppmärksammade människorovet har sett över säkerheten för hela kungafamiljen.

- Efter en sådan här uppmärksammad händelse tar vi reda på fakta, ser hur det påverkar hotbilden och gör eventuella säkerhetsåtgärder. Men vad det har resulterat i kan jag förstås inte kommentera, säger Anders Kassman, chef för Säpos personskyddsrotel.

Men Madeleine och Carl Philip skyddas nu allt mer.

När Madeleine i lördags natt festade med pojkvännen Jonas Bergström på innekrogen Kharma i centrala Stockholm söktes lokalen först igenom av polisen.

Dubbel bevakning

Under kvällen bevakades prinsessan av fyra beväpnade Säpo-vakter - dubbelt så många som hon normalt brukar ha.

Tre av männen var posterade runt Madeleines bord och en av livvakterna höll sig hela tiden intill henne.

- Madeleine är inte lika van att ha polisbeskydd som Victoria.

- Hon tycker det känns jobbigt, men samtidigt är hon inte dum och förstår att det måste vara så här just nu, berättar en av Madeleines vänner.

Strax efter klockan 03 på söndagsmorgonen slussades Madeleine och pojkvännen Jonas snabbt ut genom en sidoentré från krogen och direkt in i en av Säpos bilar.

Anders Kassman säger dock att det ökade antalet livvakter i lördags inte hade någonting att göra med kidnappningen av Fabian Bengtsson.

- Nej, om det var fler från oss än vanligt berodde det på andra omständigheter, säger han.

Livvakt kostar 450–600 kronor i timmen

Kostnaden för att skydda sig varierar stort. Läge och storlek för bostaden inverkar på priset, liksom omfattningen av behovet av livvaktsskydd.

Daniel Nyhlen