Libanons president varnar för "katastrof"

avTT

Foto: Richard Drew/AP/TT
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.

Libanons president Michel Aoun meddelar att han nu tänker lägga sig i de hittills misslyckade försöken att bilda en ny nationell enhetsregering. Samtidigt varnar han för katastrofala följder om regeringsbildningen skulle kantra.

Drygt sex månader har gått sedan valet i Libanon, men premiärminister Saad al-Hariri har ännu inte lyckats jämka samman de rivaliserande lägrens krav på ministerposter och politiskt inflytande och bilda en regering.

Problemet med regeringsbildningen kan inte lösas "på traditionellt vis", enligt president Michel Aoun, som nu ger sig in i processen.

Skuldtyngd ekonomi

– Riskerna är större än vad vi har råd med, säger han och syftar på den skuldtyngda ekonomin.

Libanons komplicerade politiska system är uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet, där presidenten är maronit (kristen), premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.

En av stötestenarna i förhandlingarna är den Iranstödda shiarörelsen Hizbollahs anspråk på en ministerpost till någon av gruppens allierade sunnitiska parlamentsledamöter.

Till angrepp

Att göra en sådan utnämning skulle vara en möjlig väg för Aoun, enligt bedömare. Frågan är dock hur entusiastisk al-Hariri är över tanken. I slutet av november gick en av de Hizbollahallierade politikerna, Wiam Wahhab, till hårt angrepp mot premiärministern och hans framlidne far Rafik al-Hariri, dock utan att nämna dem vid namn.

Sedan ett filmklipp med de påstådda förolämpningarna fick spridning skickades polisen till Wahhabs hemby al-Jahiliya för att förhöra honom. I tumultet som uppstod sköts Wahhabs medhjälpare. Polisen nekar dock till att ha öppnat eld och skyller i stället skottlossningen på Wahhabs egna anhängare.