Någon stal cancersjuka Emmas favoritrobot – strax före jul

Micke Askernäs byggde en exakt kopia av Star Wars-roboten R2-D2 för några år sedan – som hans cancersjuka femåriga dotter Emma älskar. Därför blev de båda ledsna när de upptäckte att någon stulit den – strax före jul.

– Min dotter skulle bli väldigt glad om den kommer tillbaka, och hon har inte så mycket tid.

Det var för några år sedan som Micke Askernäs byggde en fullskalig kopia av den populära roboten från filmen Star Wars, R2-D2, som även beter sig som karaktären. Den tog 2 000 timmar att bygga och har, efter att den blev färdig, bidragit med pengar till barncancerfonden, medverkat på mässor och besökt barnsjukhus – för att sprida glädje.

– Min mening var att de här barnen skulle få träffa karaktären och glömma bort att de var sjuka en stund, och bara vara barn, säger Micke och fortsätter:

– Även min dotter Emma, som själv blev cancersjuk senare ironiskt nog, älskar roboten jättemycket. Den är som en familjemedlem nästan.

Därför blev Micke bestört när han upptäckte att någon brutit sig in i lokalen där roboten stod, i Sickla i Stockholm, natten till lördagen – och stulit den. Roboten som annars står hemma hade varit i lokalen för att den skulle få service inför jul.

– Det känns väldigt trist. Visserligen är det bara en grej men det är en grej som jag lagt ned själ och hjärta på. Den har gjort andra människor glada också, det känns jättetråkigt.

I ett Facebookinlägg skriver Micke om händelsen och vädjar till människor att hålla ögonen öppna.

Femåriga Emma Askernäs drabbades av en väldigt elakartad hjärntumör strax efter hennes treårsdag. En av hennes absoluta favoritsaker är roboten R2-D2 från Star Wars (…). Hjälp oss och lilla femåriga Emma att få hem R2-D2 igen!”, skriver han i inlägget

– Kommer den tillbaka är saker och ting utagerat från min sida. Det finns en polisanmälan, men om den kommer tillbaka är den ju inte stulen längre. Jag vill bara ha tillbaka den, det skulle betyda mycket för mig och det skulle betyda mycket för min dotter, säger han och fortsätter:

– Hon blev jätteledsen i går när jag berättade att den var stulen.

Enligt Micke finns det bara en kontrollenhet i världen till roboten, och den har han själv. Så den skyldige kan inte använda den. Men han är orolig för att den går sönder om den behandlas fel.

– Min dotter skulle bli väldigt glad om den kommer tillbaka, och hon har inte så mycket tid. Hon brukar gå förbi roboten ibland och ge den en kram eller en puss. Hon tycker om den där roboten, hon blir glad när hon ser den. För mig handlar allt om min dotter just nu och jag vill att hon ska vara så glad så möjligt. Så jag vill att den ska få komma hem.

Publisert: