Strasbourg

Tre döda och 13 skadade efter skottlossning i Strasbourg

Terrorhotnivån höjd i Frankrike

Av: 

Oskar Forsberg

Anna Hansson

Jenny Rydberg

Adam Westin

NYHETER

Tre personer har dödats efter att en man öppnat eld på en julmarknad i franska Strasbourg.

Polis och antiterrorstyrkor jagar den misstänkte gärningsmannen, Chekatt Cherif, 29, som enligt uppgift skulle ha gripits för rån under tisdagen.

Enligt franska medier har mannen kopplingar till radikala islamistmiljöer.

Europaparlamentet är stängt med anledning av händelsen.

En person öppnade eld vid 20-tiden på tisdagskvällen på en julmarknad i den franska staden Strasbourg.

Det har varit motstridiga uppgifter kring dödssiffran. Vid 11.30 på onsdagen meddelar myndigheter att tre personer dött och 13 personer skadats i attacken. Kort innan hade man sänkt dödssiffran till två, men under natten sade man att tre personer dött och i går kväll fyra. Ingen förklaring har lämnats.

Skadeläget är allvarligt för merparten av de skadade.

Registrerad på säkerhetslista

Skottlossningen inträffade på en julmarknad vid Place Kleber i de centrala delarna av staden.

Tungt beväpnad polis spärrade av området och inledde jakten på skytten, som fortfarande är på fri fot. Han ska ha skadats efter en skottväxling med franska antiterrorstyrkor, skriver AFP. Enligt källor till BFM TV ska skytten ha flytt från platsen i en taxi.

350 poliser och två helikoptrar har deltagit i sökandet efter skytten, berättade inrikesminister Christophe Castaner på en presskonferens under natten. En särskild terroristutredning har inletts, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI har kopplats in.

Gärningsmannen har identifierats som en  Chekatt Cherif, 29. Han är född i Strasbourg och känd av polisen sedan tidigare. Källor för AFP uppger att mannen var misstänkt för mord och skulle ha gripits i tisdags morse.

Ökar säkerhet vid julmarknader

Frankrikes inrikesminister uppger för Reuters att mannen är registrerad på ”Fiche S”, en säkerhetslista. Enligt BFM TV har mannen kopplingar till radikala islamister i Strasbourg.

Säkerhetsnivån för terrorhot höjs och gränskontrollerna stärks efter dådet. Vid alla julmarknader kommer det vara utökad säkerhet, uppger inrikesministern.

I natt ska polisen ha gjort en husrannsakan i 29-åringens bostad, men han höll sig undan. På platsen ska man ha anträffat sprängämnen, uppger BFM TV.

Stora delar av Strasbourgs stadskärna evakuerades av polisen, som uppmanar invånare att hålla sig lugna. Kollektivtrafiken stängdes och myndigheterna gick ut med en uppmaning till människor i Strasbourg att hålla sig inne och inte gå ut.

Statsminister Stefan Löfven har via det officiella Twitterkontot gått ut med sitt stöd till offren i Frankrike:

”Kondoleanser till offren och deras familjer efter den vettlösa attacken i Strasbourg, som vi kraftigt fördömer. Sverige står med Frankrike”.

EU-parlamentet i ”lock down”

Flera svenska EU-parlamentariker var på plats i Strasbourg.

Centerpartiets Fredrick Federley skrev på Facebook på tisdagskvällen att Europaparlamentet stängt.

”Europaparlamentet är nu i lock down. Tur att jag hann ut”, skriver han.

Svenskar som befinner sig i Strasbourg uppmanas av Utrikesdepartementet att följa myndigheternas råd och anvisningar.

– Vi har inga uppgifter om att det finns svenskar bland de skadade eller avlidna, säger Magdalena Nergården, vid UD:s pressjour.

Miljöpartiets europaparlamentariker Jakop Dalunde befann sig inne på Europaparlamentet i Strasbourg under tisdagskvällen.

Han berättar att byggnaden stängdes, och att inga personer fick komma in eller ut.

– Vi har inte fått någon annan information är en kort meddelande per mejl, det har inte kommit någon formell information, säger han.

Men Jakop Dalunde (MP) berättade under tisdagskvällen att arbetet hade fortskridit och att han skulle delta i en planerad debatt under kvällen.

– Men jag tycker synd om min stab som inte kan lämna och de människor som bor här i Strasbourg.

Flaggor vajar på halv stång

Julmarknaden, ett populärt turistmål som brukar ha hundratusentals besökare varje år, ställs in under onsdagen. Liksom flera andra planerade kulturevenemang, uppger borgmästaren Roland Ries på Twitter.

Flaggor kommer att vaja på halv stång och en kondoleansbok ska läggas fram vid stadens stadshus.

Alla skolor i Strasbourg kommer att ta emot de elever som vill komma under morgonen. I de lägre årskurserna kommer dock ingen undervisning att hållas, uppger borgmästaren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Fredrick Federley
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Strasbourg

LÄS VIDARE

KD-topp instängd på restaurang efter skottlossning: ”Folk är oroliga”

ÄMNEN I ARTIKELN

Strasbourg

Frankrike

AB Voice

Brott

Jakop Dalunde