Frias för biljaktsmord i Bromma

avTT

Foto: Jessica Gow/TT
Polisavspärrningar efter biljakten i Bromma i november förra året. Arkivbild.

En 28-årig man, utpekad som gängledare, sköts till döds vid en dramatisk biljakt genom stadsdelen Bromma i Stockholm i fjol. Nu frias två män som tidigare dömts för inblandning i mordet – bevisningen räcker inte till för en fällande dom.

Under hundratals meter längs med Bällstavägen i Bromma förföljdes den 28-åriga mannens bil, och besköts med automatvapen. Mordet ägde rum mitt på dagen i november 2017, en mängd skott avlossades och flera husfasader träffades.

I våras åtalades totalt sju män för inblandning i mordet, men bara två fälldes av Solna tingsrätt. Nu frias också dessa två – en 24-åring och en 23-åring – när Svea hovrätt gjort en ny prövning av målet. Frikännandet var väntat, då de tidigare släppts på fri fot i väntan på dom.

24-åringen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för mord, då han ansågs vara den som suttit i förföljelsebilen och skjutit med automatvapnet. Men hovrätten gör en annan bedömning av bevisningen – bland annat dna-spår i två bilar som användes samt tändsatspartiklar på hans kläder – och anser att den inte räcker för att knyta honom till skjutningen.

23-åringen frias för medhjälp till mord. Han hyrde en bil som senare skulle vara i närheten av brottsplatsen, men det är inte klarlagt att mannen insåg vad den senare skulle användas till, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. Han dömdes i tingsrätten till tio års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bromma