Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne

De tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne

Kungliga Vetenskapsakademien ger priset till William D. Nordhaus och Paul M. Romer

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Kungliga Vetenskapsakademien tilldelar ekonomipriset till Nobels minne till två amerikanska professorer i ekonomi.

Förhandstippade Willam D. Norhaus och Paul M. Romer beskrivs som pionjärer inom sina fält, trots det förvånades Romer av vinsten.

– Jag fick två telefonsamtal i morse. Jag svarade inte på något av dem, för jag trodde det var spamsamtal. Jag räknade inte med att få priset, säger han via videolänk under en presskonferens i samband med tillkännagivandet.

Priset fanns inte med i Alfred Nobels ursprungliga testamente utan instiftades 1968 av Riksbanken vid dess 300-årsjubileum.

Priset delas ut till personer som utmärkt sig i ekonomisk vetenskap och tillägnas Alfred Nobels minne.

Årets pris får två amerikaner dela på. Priset går till William D. Nordhaus ”för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys” och till Paul M. Romer ”för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys”.


Uppdatering 211011:
Ekonomipriset 2021 går till trio som forskat på arbetsmarknaden


”Besvarar några av vår tids mest avgörande frågor”

Kungliga Vetenskapsakademien utser pristagarna och Riksbanken står för prisbeloppet, 9 miljoner kronor.

”Paul Romers och William Nordhaus upptäckter är metodologiska och har gett oss avgörande insikter om orsakerna bakom och konsekvenserna av teknologisk utveckling och klimatförändring. Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen”, står det i motiveringen.

77-årige professorn William D. Nordhaus är verksam vid prestigefyllda Yale University i New Haven, USA och 62-årige professorn Paul M. Romer, tidigare chefsekonom vid världsbanken är verksam vid NYU Stern School of Business i New York.

Romer: ”Räknade inte med att få priset”

Trots att båda var förhandstippade förvånades Romer av tillkännagivandet.

– Jag fick två telefonsamtal i morse. Jag svarade inte på något av dem, för jag trodde det var spamsamtal. Jag räknade inte med att få priset, säger han via videolänk under en presskonferens i samband med tillkännagivandet.

Förra året gick priset till amerikanske professorn Richard H Thaler för hans forskning kring hur bristande självkontroll och andra mänskliga tillkortakommanden påverkar ekonomiska beslut.

”Pionjärer inom ekonomin”

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet beskriver både Nordhaus och Romer som pionjärer inom sina fält.

– Nordhaus är på ett sätt en självklar kandidat, på ett sätt kan man tycka att han borde fått det för länge sedan. Kombinationen mellan Romer och Nordhaus är bra.

– Deras forskning ger kunskap om vilken typ av politik vi bör föra för att lösa klimatfrågan och samtidigt ge folk en anständig levnadsnivå. Inte minst Romer står för den stora teoretiska insatsen och Nordhaus var en av de första att påpeka klimatets betydelse. Ska man vara kritisk kan man säga att han gjort det lite för försiktigt, säger Thomas Sterner.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Nobelpristagaren väcktes mitt i natten: ”Vad har hänt?!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne

Alfred Nobel

Kungliga Vetenskapsakademien

Riksbanken

Nobelpriset

USA