Mangkhut slår till mot Hongkong – högsta varningen utfärdad

avIsabelle Nordström

NYHETER

Minst 49 dog i Filippinerna och nu har tyfonen Mangkhut har dragit in över miljonstaden Hongkong.

Myndigheter har utfärdat högsta tyfonvarningen och det råder utegångsförbud.

– När jag var uppe i vårt rum på våning 37 vinglade hela byggnaden, säger svenska utbytesstudenten Filippa Lagerstedt, 22.

Minst 49 personer miste livet i Filippinerna när supertyfonen Mangkhut slog till mot norra delen av landet. Dödssiffran väntas öka och just nu pågår ett intensivt räddningsarbete. Minst 32 gruvarbetare har hittats döda efter att ett jordskrev begravde en byggnad.

Mangkhut fortsätter att sprida skräck i Sydostasien. Nu ligger tyfonen strax söder om miljonstaden Hongkong och högsta varningen på en tio-gradig skala är utfärdad. Det blåser fortfarande upp emot 60 sekundmeter per sekund och är en kategori 5-tyfon.

”Utegångsförbud”

Ovädret har återigen ökat i styrka över Sydkinesiska havet och ligger just nu på en bana ungefär 10 mil söder om Hongkong, rapporterar South China Morning Post.

– Vi har utegångsförbud så vi sitter här på hotellet, säger Filippa Lagerstedt, 22, som är utbytesstudent i Hongkong.

– De säger att det är som värst nu.

1 av 7 | Foto: Lam Yik Fei / Getty Images AsiaPac
En polisman bär ut en flicka från en kollapsad skolbyggnad i Hongkong.
Foto: Privat.
Filippa Lagerstedt.

Hon och familjen som är på besök befinner sig på ett hotell i Mongkok i nordvästra delen av staden.

– När jag var uppe i vårt rum på våning 37 vinglade hela byggnaden, så att man blir yr i huvudet av att stå däruppe, säger Filippa Lagerstedt.

– Det är inte en människa ute på stan, inga bilar och alla papperskorgar har liksom lyft så det är väldigt mycket skräp på gatorna. Skyltar har ramlat ner och när jag stod utanför hotellet knäcktes ett träd.

Efter att myndigheter gick ut med högsta tyfonvarningen har alla butiker stängt och tunnelbanan står still. Fönster är tejpade för att de inte ska tryckas ut av de starka vindarna.

Mangkhut är det kraftigaste ovädret hittills det här året – på hela planeten.

Flighter inställda

Minst fem personer har skadats i Macao, som liksom Hongkong är en särskild administrativ region i Kina. Macao är kanske mest känt för sina kasinon och under söndagen har alla spelställen stängt i och med Mangkhuts framfart.

I Tai Kok Tsui i nordvästra Hongkong har en byggkran rasat från en byggarbetsplats och en skola har kollapsat.

Filmer från storstaden visar hur flera byggnadsställningar rasat och fönster krossats. Alla skolor i Hongkong och Macao kommer att vara stängda under måndagen, oavsett hur väderläget ser ut i morgon.

Filippa Lagerstedts familj ska flyga hem i morgon, men det är osäkert om de faktiskt kommer att kunna resa hem som planerat.

– Det är 900 flighter som är inställda just nu, säger hon.

Fem kraftigaste orkanerna någonsin 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM