Donald Trump: Metoo är farligt för mäktiga män

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Metoo-rörelsen är ”väldigt farlig”.

Och mäktiga män behandlas orättvist.

Donald Trump gör allt för att försvara domaren Brett Kavanaugh inför utfrågningen på torsdagen.

På torsdagen kommer den amerikanska senatens justitieutskott att höra president Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen, den ärkekonservative Brett Kavanaugh.

Även Christine Blasey Ford, en av de tre kvinnor som anklagar den 53-årige domaren för sexuella övergrepp, kommer att höras i den öppna utfrågningen.

Det misstänkta övergreppet, som Kavanaugh förnekar, ska ha skett i samband med en tonårsfest i början på 1980-talet.

Syftet med utfrågningen är att se om Kavanaugh är lämpad som HD-domare.

1 av 3 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Många republikaner fruktar nu att senaten kommer att sätta stopp för nomineringsprocessen. Eller skjuta upp den till efter mellanårsvalet senare i höst.

Försvarade Kavanaugh

Något som skulle kunna få förödande konsekvenser, då republikanernas majoritet i senaten och representanthuset då riskerar att ha gått förlorad.

På onsdagen gjorde Trump sitt bästa för att försvara Brett Kavanaugh under en presskonferens i New York, rapporterar bland annat Washington Post.

Trump hävdade då att MeToo-rörelsen, som lett till att mängder av kvinnor världen över vågat vittna om sexuella övergrepp, var ”väldigt farlig” och att den behandlar en hel klass av mäktiga män orättvist.

– När du är skyldig tills motsatsen bevisats, det är inte meningen att det ska vara på det sättet, sa Trump till reportrarna, enligt Washington Post.

”Farlig tid”

Trump har själv anklagats för sexuella övergrepp mot kvinnor. Något han hävdade gav honom större förståelse för de verkliga drivkrafterna till vittnesmålen från kvinnor som Ford.

– Folk vill bli kända. De vill ha pengar. De vill ha... vad som helst.

På frågan från en CBS-reporter om vilket hans budskap var till unga män svarade Trump med en utläggning om risken för falska vittnesmål, enligt CNN:

– Det är en väldigt farlig tid för vårt land.

Ska lyssna

Samtidigt drog sig presidenten – som så många gånger förr – inte för att sända dubbla signaler.

Trump uppgav att han kommer att följa Fords vittnesmål på torsdagen och att han inte uteslöt att det skulle komma att påverka honom.

– Det är möjligt att jag kommer att lyssna och säga: jag har ändrat mig.

Utfrågningen av Kavanaugh och Ford inleds klockan 16 på torsdagen, svensk tid.

Publicerad: