Polisen vill ha tips efter ståltrådsfynden

Ståltrådar har satts upp i brösthöjd i Karlstad, Värmland

avClaes Olsson

Ännu en uppspänd ståltråd hittades i fredags kväll i Karlstad – den fjärde på kort tid.

Den här gången satt den tvärs över en cykelväg.

– Det går inte att utesluta att det skulle kunna sluta med ett dödsfall, säger polisen Stefan Wickberg till Efterlyst.

Det var på lördagsmorgonen för en dryg vecka sedan som en parkeringsvakt upptäckte att någon spänt upp en tunn ståltråd i parkeringshuset Duvslaget i Karlstad. Någon timme senare fick polisen larm om ytterligare en ståltråd som var spänd över en cykelväg vid Sundstatjärn. Efter det har ytterligare två ståltrådar upptäckts. Det har även NWT rapporterat om. Den senaste satt spänd på Tingvallabron och upptäcktes under fredagskvällen. Den togs bort och har nu skickats på en teknisk undersökning.

– Flera av de här trådarna är uppdragna i brösthöjd. Det går inte att utesluta att det skulle kunna sluta med ett dödsfall, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg till Efterlyst.

Händelserna utreds som försök till misshandel och i dagsläget finns ingen misstänkt. Polisen vill att den som har sett något hör av sig.

”Glider upp mot halsen”

Överläkaren Dag Stockeld berättar för Efterlyst vad som skulle kunna hända om man cyklar in i en vass ståltråd i brösthöjd.

– Armarna skyddar bålen väldigt väl. Men ståltråden glider upp mot halsen och där finns det sköra strukturer under huden som kan skadas, säger han.

Har cyklisten otur – om det blir en skärande rörelse – kan ytliga blodkärl som transporterar mycket blod skadas. Att köra in i en uppspänd ståltråd kan också leda till ett kraftigt fall.

– Att cykla ensam en mörk kväll och bli liggande på gatan, det är inte nyttigt, säger Dag Stockeld.

– Var och en kan tänka sig vad det kan få för följder. Då pratar vi inte längre misshandel, säger Stefan Wickberg.

Vet du någon om händelserna? Ring polisen på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM