Förbud av sop-app överklagas

avTT

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tiptapp låter privatpersoner lägga ut en bild på sitt skräp tillsammans med ett pris för att köra det till en återvinningsstation. Den som har bil och vill tjäna en slant utför uppdraget. Arkivbild.

Den populära sop-appen Tiptapp strider mot lagen, enligt Stockholms stad. Nu överklagas beslutet.

– Vi tror verkligen att den tjänst vi bygger är till samhällets bästa. Vi tycker att det är orimligt att inte en privatperson ska kunna hjälpa en annan, säger Tim Bjelkstam, vd på Tiptapp.

Appen låter privatpersoner lägga ut en bild på sitt skräp tillsammans med ett pris för att köra det till en återvinningsstation. Den som har bil och vill tjäna en slant utför uppdraget.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm anser att tjänsten är oförenlig med lagen och utfärdade därför nyligen ett förbud. Bara kommuner får ta hand om hushållsavfall.

Både Tiptapp och miljöförvaltningen är samtidigt överens om att avfallslagstiftningen inte är anpassad för den här typen av digitala tjänster.

– Jag tror att till och med tillsynsmyndigheten tycker att det är orimligt, och välkomnar en teknik som gör det vi gör, samtidigt som de är bakbundna av lagstiftningen, säger Tim Bjelkstam.

Gunnar Söderholm, chef för miljöförvaltningen i Stockholm, säger till Dagens industri att frågan är principiellt viktig.

– Därför har vi också skickat vårt beslut till regeringskansliet. Det är klart att det här är en fråga för lagstiftningen. Hur ska man hantera detta? Å ena sidan borde alla vara för att underlätta för medborgare att bistå varandra. Men å andra sidan säkerställa att de miljömässiga kraven föreligger, säger han till tidningen.

Förbudet stoppar inte Tiptapp just nu, tjänsten är öppen så länge saken prövas. Tim Bjelkstam tror att det finns goda chanser att få fortsätta även på sikt.

– Att ändra lagstiftningen kan förstås ta lång tid. Här kan man tänka sig att utöka med föreskrifter och direktiv för hur det kan tolkas till Tiptapps fördel.

Publicerad: