Föräldrarna vet inte om deras barn lever

Uppdaterad 2012-03-15 | Publicerad 2012-03-14

Sex vuxna och 22 barn i 12-årsåldern har omkommit i en bussolycka i Alperna.

Passagerarna var på väg från skidresorten Val d'Anniviers när bussen kraschade i en tunnel.

Identifieringen är ännu inte klar – oroliga föräldrar vet inte om deras barn har klarat sig.

52 personer färdades i bussen som kraschade i en tunnel på motorvägen A9 i kantonen Valais, i södra Schweiz.

28 personer omkom i kraschen, av dessa var 22 barn i 12-årsåldern.

Enligt den lokala tidningen Blick har ytterligare 24 barn skadats.

Demolerad

Enligt nyhetsbyrån AFP körde bussen på kanten till en trottoar inne i tunneln, vilket ledde till kraschen. Men det exakta olycksförloppet har ännu inte fastställts.

Bussens framdel blev fullständigt demolerad, vilket gjorde att de överlevande passagerarna hade svårt att ta sig ut efter olyckan.

En stor räddningsinsats inleddes efter kraschen. Psykologer, åtta helikoptrar, läkare och brandmän kallades till olycksplatsen. Chefsläkaren Jean-Pierre Deslarzes berättar för Blick att räddningspersonalen, som är väldigt luttrad, hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

De skadade fördes till fyra olika sjukhus i Valais.

Identifiering pågår

Resenärerna ingick i ett stort kristet sällskap från Lommel och Heverlee i Belgien. Sällskapet hade hyrt totalt tre bussar inför skidresan i Val d'Anniviers, och var på väg mot Sion i Schweiz då olyckan inträffade.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders säger till AFP att man fortfarande arbetar med identifieringen av de döda.

– Det är obegripligt. Det var tre bussar och bara en var med i olyckan, utan någon kontakt med ett annat fordon, säger han.

Händelsen inträffade klockan 21.15 i går kväll, men den lokala polisen uppgav inledningsvis att passagerarna endast skadats i olyckan. Det visade sig inte stämma.

Anhöriga väntas i dag till Valais, där de kommer få stöd av psykologer, rapporterar den belgiska tidningen HLN. De flyger till Schweiz i militärflygplan tillsammans med Belgiens premiärminister Elio Di Rupo. Belgien har utlyst en nationell sorgedag efter det som skett.

ANNONS