Hägglunds stabchef hånade Mats Odell

avPär Karlsson

NYHETER

Nu petas han

Kristdemokraterna Mats Odell och Göran Hägglund.

Göran Hägglunds stabchef Henrik Ehrenberg gick till anonyma angrepp mot partikamrater på nätet.

Efter en dag fylld av spekulationer sparkas tjänstemannen nu från sin post.

– Han har inte ett hundraprocentigt förtroende i dag, säger KD:s presschef Martin Kits.

”Ove Tove” Henrik Ehrenberg låg bakom hårda anonyma nätattacker mot bland annat Mats Odell.

Striden om vem ska leda Kristdemokraterna i framtiden är stenhård. På partiets extra riksting i slutet av januari avgörs om Göran Hägglund sitter kvar som partiledare eller om det blir utmanaren Mats Odell som tar över.

Legat bakom 'Ove Tove'

I går kom det fram att Hägglunds stabchef Henrik Ehrenberg gått till hårda anonyma angrepp mot meningsmotståndare i partiet på nätet. Det var under namnet Ove Tove som Ehrenberg skrev hårda utspel mot bland annat partiledarutmanaren Mats Odell och flera av de personer i KD:s ledning som stöttat honom, bland annat KD-topparna Bengt Gudmundsson och Annelie Enochson.

”Odell tillhör partiledningen och har rimligen varit delaktig i varje steg partiet tagit. Detta ter sig mer som en personkonflikt än något annat. Troligen baserad på att Odell är sur för att han inte är minister. Tror jag”, skrev Ehrenberg bland annat om Odell.

Ber om ursäkt

Efter att flera partimedlemmar lyckades spåra Ove Toves inlägg till regeringkansliets datorer erkände Henrik Ehrenberg i ett inlägg på KD:s intranät att det var han som låg bakom:

”I min vardag rasslar det påståenden, läckor, halvsanningar,överdrifter och lögner om vart annat, och ibland surnar man till. Vilket naturligtvis är både onödigt och barnsligt. För detta ber jag om ursäkt.”, skrev han.

Måste avgå

Efter en dag fylld av spekulationer kom beskedet från Kristdemokraternas ledning – Henrik Ehrenberg petas från posten som stabchef. 

– Efter att Göran Hägglund har läst och analyserat vad Henrik har skrivit så fick han under dagen den fulla bilden av det hela. Eftersom Henrik är den viktigaste länken mellan departementet och partiet så måste han ha ett förtroende som är 100 procent. Det finns inte i dag. Därför kommer han inte att vara stabchef längre, utan kommer att få andra arbetsuppgifter inom regeringskansliet, säger KD:s presschef Martin Kits.

Tidigare under dagen uttryckte riksdagsledamoten Annelie Enochson ilska över att Ehrenberg inte redan hade fått sparken.

– Han har misskrediterat hela partiet, det är helt oacceptabelt. Det är också märkligt att Hägglund inte redan har reagerat eftersom han vetat om det här sedan innan jul, säger hon.

”Helt oacceptabelt”

Bengt Germundsson, som kampanjat på Mats Odells sida, var också upprörd.

– Jag är mycket förvånad över att partiets högsta tjänsteman och Göran Hägglunds högra hand ägnar sig åt att föra en debatt under anonymitetens täckmantel. Det är graverande uppgifter. Att föra debatten är okej, men gör man det anonymt är det inte, säger han.