Väder

Nu är värmen här

Av: 

John Granlund

NYHETER

Rekordtemperaturer – redan till veckan

”RIKTIGT SKÖNT” Hagaparken norr om Stockholm lockade i går till sig många av stans soldyrkare. Och de kan få njuta av den tidiga vårvärmen i flera dagar framöver. I södra Sverige väntas temperaturerna stiga till 14 grader plus – i skuggan. ”Det kommer att kännas riktigt behagligt och skönt”, säger Lisa Frost på SMHI. Foto

Foto: Gustav Mårtensson

Nu är det dags att plocka fram solglasögonen.

I veckan kommer vårvädret att kännas riktigt somrigt.

– Ställer du en termo­meter i solen kan den visa uppåt 30 grader, säger ­Lisa Frost på SMHI.

Nu har våren kommit till Sverige med besked. Ett högtryck över västra ­delarna av Europa ger oss sol och värme under hela den kommande veckan.

Allra bäst blir vädret i södra Sverige, Götaland och Svealand. Där kan dagstemperaturerna landa på 14 grader – i skuggan. Hur det upplevs längs en solig husvägg kan vem som helst räkna ut.

”Ser lovande ut”

– Det kommer att kännas riktigt behagligt och skönt i solen, säger Lisa Frost på SMHI.

Och veckans värme kommer att slå ­rekord för i år. Varmast hittills var det i Lund den 28 februari då det var 14 ­grader i skuggan. Det rekordet kommer troligen att bli slaget i veckan, enligt Lisa Frost.

– Det ser väldigt lovande ut, säger hon.

Den meteorologiska definitionen av vår är att temperaturen ska överstiga noll grader under sju dygn i rad. Det har västkusten, stora delar av Skåne, Blekinge och Ölands och Gotlands kuststräckor redan uppnått.

Men nu väntas allt fler områden i resten av Sverige få ”äkta” vår.

– Det finns goda chanser att våren inträffar i stora ­delar av Götaland och Svealand också, säger Lisa Frost.

Plusgrader på natten

Det vackra vädret väntas hålla i sig under hela den kommande veckan. Om nätterna kommer tempera­turerna ligga på plus i Götaland och Svealand. Dess­utom väntas vindstyrkorna förbli låga i hela södra ­Sverige, förutom i fjällen där det kan bli lite busväder, enligt SMHI.

Först i slutet av veckan kommer en mindre molnfront att skymma solen. Men trots det väntas våren hålla i sig, med höga temperaturer och vackert väder veckan ut.

– Det enda som skulle kunna stoppa vårvärmen är några kalla nätter i slutet av veckan. Men det är inte ­särskilt troligt, säger Lisa Frost.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klart.se

Klart.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder