Vill ha nya ryska svar

NYHETER

Familjen: Berätta vad som hände med Raoul

Foto: Nu vädjar familjen åter till Ryssland om svar på vad som hände Raoul ­Wallenberg efter att han försvann i Budapest 1945.

Han räddade tusentals judar från förintelsen.

Sen försvann Raoul Wallenberg efter att ha gripits av Sovjetunionens militär.

Nu kräver hans familj att ryssarna en gång för alla avslöjar sanningen om den svenske hjältens död.

I lördags skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Om han inte hade avrättats av Sovjetunionens säkerhetspolis. Eller dött i ett sovjetiskt arbetsläger. Eller fått en hjärtattack i KGB:s högkvarter i Moskva.

Tror sanningen finns

Nu vädjar Wallenbergs släktingar återigen till ryska myndigheter att avslöja sanningen om den svenske hjältens öde.

– Ryssarna måste veta. Det är ingen tvekan om att de inte skulle veta vad som hände och vi har inte fått ett sanningsenligt svar. Vi vill ha alla fakta, vad som hände och när det hände, säger ­Cecilia Ahlberg till The ­Independent.

Hon är barnbarn till Raoul Wallenbergs syster och ­arbetar med Raoul Wallenbergakademin för unga ­ledare.

Osäkerheten kring sin ­berömda släktings liv och död har följt henne ­genom hela livet.

– Det har varit som en slöja,­ ständigt närvarande. Sorgen och hoppet när nya vittnen dök upp. Och sen förtvivlan när de visade sig vara opålitliga, säger hon till tidningen.

Hjälte som försvann

Genom att ge dem svenska skyddspass lyckades diplomaten Raoul Wallenberg rädda livet på upp emot hundratusen judar i Ungern under andra världskriget.

Men i januari 1945 greps han av sovjetiska styrkor som intog Budapest. Möj­ligen misstänkt för att vara amerikansk spion. Då för­nekade Sovjetunionen all kännedom om svensken. 1957 hävdade representanter för regimen i Moskva att Wallenberg hade dött i en hjärtattack i KGB:s ökända högkvarter Lubjanka.

Men under 70- och 80-­talet trädde vittnen fram som hävdade att de hade träffat honom i ett av de sovjetiska strafflägren.

”Fånge nummer 7”

År 2000 meddelade sedan ryska ­utredare att han hade avrättats av KGB, men redan året därpå kom en svensk-rysk rapport fram till att man inte kunde se fallet som avslutat.

2009 kom nya bevis från forskare som hittat arkiv­material om en mystisk ”fånge nummer 7”, som förhördes i Lubjanka sex dagar efter att Wallenberg skulle ha dött, skriver The Independent.