Efter jobbpakten - LO till attack direkt

Kräver att staten betalar för resursjobb

NYTT UTSPEL Tobias Baudin, vice ordförande i LO, presenterar en ny rapport tillsammans med S-politikern Anders Johansson. Där kräver man att jobbpakten inte bara blir tomma ord.
NYTT UTSPEL Tobias Baudin, vice ordförande i LO, presenterar en ny rapport tillsammans med S-politikern Anders Johansson. Där kräver man att jobbpakten inte bara blir tomma ord.

Efter att Fredrik Reinfeldt presenterat jobbpakten var regeringen och LO såta vänner.

Men redan nu går facket till attack igen - i ett utspel tillsammans med Socialdemokraterna.

– De har försämrat och raserat både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S).
Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S).

I förrgår presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) "jobbpakten". Den innebär att regeringen lovar att ställa upp med pengar om arbetsmarknadens parter kommer överens om nya metoder för att få in framför allt unga på arbetsmarknaden.

Applåderades

Utspelet applåderas av Svenskt Näringsliv men även av facket. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menade att man kommer att göra upp med den borgerliga regeringen igen - om det innebär att arbetslösheten kan pressas tillbaka.

Ny rapport

Men redan nu, två dagar senare - är det slut på de varma orden mellan facket och regeringen. I dag presenterar LO:s vice ordförande Tobias Baudin och Anders Johansson, välkänt S-kommunalråd i Sigtuna, en ny rapport. Budskapet är tydligt – jobbpakten får inte bara bli tomma ord och regeringen måste göra mer för jobben redan nu.

Utgångspunkt i lokal reform

Rapporten tar sin utgångspunkt i en lokal reform som drivits igenom i Sigtuna, där kommunen har anställt alla socialbidragstagare som har arbetslöshet som grund under ett års tid. Anställningarna kallas för "resursjobb" och borde enligt Baudin och Johansson spridas i hela landet.

– Regeringen ha vältrat över en rad kostnader på kommunerna som gör att socialbidragen har ökat kraftigt. Med resursjobben får folk en avtalsenlig lön i stället för bidrag och en möjlighet till ett anständigt liv, säger Anders Johansson.

”Extremt god affär”

I Sigtuna har 163 personer anställts inom den kommunala verksamheten. I och med att ett lokalt kollektivavtal har slutits så ska några vanliga jobb inte trängas undan.

– Det är samhällsekonomiskt en extremt god affär, en bra satsning som man får tillbaka på kort tid. Går det att göra i en kommun så går det i andra. Vi har räknat på det här och 37 000 jobb skulle kunna skapas i landet, säger Anders Johansson.

”Måste få full kompensation”

Rapporten om hur resursjobben skulle kunna fungera på riksnivå presenteras i Almedalen i dag. Men för att projektet skulle kunna sprida sig till flera kommuner behöver regeringen ta sitt ansvar, menar Johansson och Baudin.

– Alla kommuner som gör som Sigtuna bör i ett första steg få full kompensation eftersom det kostar mer att anställa någon med avtalsenlig lön än att betala ut socialbidrag. Dessutom måste staten också betala för en del andra kostnader som uppstår, säger Anders Johansson.

Kommer fortsätta kritisera

Enligt LO:s vice ordförande Tobias Baudin kommer facket att fortsätta kritisera regeringen, trots jobbpakten.

– Vi kommer kritisera vilken regeringen som än sitter vid makten om vi tycker den är för passiv. I grunden är arbetsmarknadspolitik något för arbetsgivarna, facken och regeringen. Och de är de sista vi nu hoppas ska vakna till, säger han.

Publisert: