Läkarens besked: Du har cancer

avMira Micic

Annika Marklund, 28: Sanningen är att jag kan ha gått med den här sjukdomen väldigt länge

Foto: www.accordingtoannika.com
Annika Marklund fick mardrömsbeskedet: Du har cancer.

Ta med dina närmaste och kom till sjukhuset, sa sjuksköterskan.

Sedan kom beskedet som vände Annika Marklunds liv upp och ner:

– Du har cancer.

Det har gått fyra dagar sedan Annika Marklund, 28, mötte läkaren på Nyköpings lasarett som berättade att provresultaten visar att hon har livmoderhalscancer. Med sig hade hon sin mamma Liza Marklund, styvpappan Micke Aspeborg och sambon Ronnie Sandahl.

– Det känns fortfarande overkligt. Hon sa bara: Tyvärr, du har cancer. Vi skickar dig vidare, säger Annika Marklund, framgångsrik bloggare som varit kolumnist i Aftonbladet och skrivit krönikor i Sofis mode i tre år.

Opererades i november

Allt började i somras när hon var på sjukhuset i ett annat ärende. Läkaren undrade om hon varit på någon rutinkontroll av livmoderhalsen och bestämde att proven skulle tas.

Proven visade att det fanns cellförändringar i livmoderhalsen och Annika opererades 1 november i år, då en bit vävnad skars bort.

– När operationen var klar och jag fick åka hem sa läkaren att allt gått bra och att jag inte behövde oroa mig mer för det här.

– Jag hade ju varit nervös hela hösten, så det kändes otroligt skönt att allt var över.

Men två veckor senare kom slaget. Sjuksköterskan ringde, provsvaren från operationen hade kommit. Annika skulle komma till sjukhuset, tillsammans med sina närmaste.

– Jag fattade direkt.

Missade rutinkontrollen

Livet är inte sig likt längre. Annika berättar att hon tänker på den kallelse till rutinkontroll av livmoderhalsen som hon struntade i för flera år sedan, för att hon befann sig utomlands.

– Jag förstod inte alls hur viktigt det var. Hade jag gått på den hade de kanske kunnat upptäcka förändringarna i tid. Att inte gå på de proven är vansinne. Sanningen är att jag kan ha gått med den här sjukdomen väldigt länge.

Annika Marklund har skrivit om cancerbeskedet på sin blogg och fått hundratals meddelanden från människor som vill visa sitt stöd.

– Jag hoppas att jag får några som inte gjort det här cellprovet att göra det. Det tar fem minuter och kan rädda ens liv, säger hon.

Just nu vet Annika inte mer om sin sjukdom än den meningen läkaren sa i måndags. Hennes remiss har kommit fram, men hon vet inte när behandlingen ska börja. Väntan är en stor del av Annikas liv nu.

– Väntan tär verkligen på en. Jag har så himla många frågor och önskar bara att hela processen ska sättas igång.

Får stöd från familjen

Annika Marklund berättar att sedan beskedet kom försöker hon ta vara på tiden, går långa promenader i den vackra miljön där hon bor, umgås med familjen. Hon får mycket stöd från sina närmaste.

Men känslan av att det hela är overkligt infinner sig ofta.

– Ibland har jag svårt att fatta att det handlar om mig. Man säger att man ska tänka positivt, men ibland är det svårt - man vet ju hur illa det kan gå. Jag är bara tacksam att cancern äntligen upptäckts. Nu har jag ju en chans att bli frisk.