Nyheter

Blötaste juni på över 50 år

Av: 

Lisa Räng

NYHETER

Metorologen: Extremväder allt vanligare

Juni månad har varit den regnigaste i Stockholm på 50 år. I mars i år uppmättes den högsta temperaturen i Uppsala på 300 år. Rekorden duggar tätt och enligt meteorologen Pär Holmgren är det fler att vänta.

- Det kommer bara bli mer och mer av det här, säger han.

Det senaste regnrekordet för juni är från 1956 då det regnade 113 mm i Stockholm. Natten till tisdagen regnade det 6,8 mm vilket innebär att det hittills regnat 116 mm i huvudstaden under juni månad. Enligt Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT, kommer det att bli allt vanligare med både värme-, regn- och torkrekord i Sverige.

- Det kommer bara bli mer och mer av det här. Rekord har ju alltid slagits men det faktum att rekorden slås oftare är ett tecken på klimatförändringen, säger han.

Färre köldrekord

Den 22 mars i år var det 19 grader varmt i Uppsala vilket är den varmaste marstemperaturen på 300 år. I april slogs flera nya värmerekord runt om i landet. Enligt Pär Holmgren kommer den förstärkta växthuseffekten innebära att köldrekorden bli allt ovanligare samtidigt som värmerekorden blir fler.

- Om man inte har klimatförändringar har man lika många köld- och värmerekord. Vi människor har kickat i gång en naturkraft som det kommer ta årtionden eller århundraden att få stopp på om vi någonsin kan få stopp på den.

Nederbörden extrem

Pär Holmberg säger också att värmerekorden inte heller blir lika tydliga under året.

- I Sverige reagerar man inte riktigt på samma sätt i mars som på mitt i sommaren för då lider vi verkligen, i mars kan man nästan tycka att det är lite skönt.

Regnrekordet är inte det enda väderrekord som slagits i Stockholm under juni. Under Stockholm marathon uppmättes den lägsta temperaturen i juni på över 80 år. Då kom temperaturen aldrig över 6 grader. Men enligt Pär Holmberg är det regnrekordet som kommer att sätta störst avtryck.

- Det vi upplever med nederbörden är mycket mer extremt. Det är fortfarande bara 19 juni och det är en och en halv vecka kvar. Det lär komma mer under de kommande tio dagarna.

Mer regn kommer

Enligt SMHI kommer regnrekordet i Stockholm att späs på under midsommar. Midsommarafton kommer att inledas med solchanser på flera håll men högtrycket kommer att ge vika för ett nytt regnområde.

- Vi har regn som når västkusten vid lunch och det kan komma in över Götaland redan på eftermiddagen. Det ser ut att bli en ganska typisk svensk midsommar ändå.

Nästa vecka kommer det att regna ännu mer.

- I början av nästa vecka drar det in ett nytt lågtryck, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: