”S faller i samma fälla som regeringen gjort”

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:

Mellin om förslaget på utbildningskontrakt

Skuggbudget S ekonomiska talesperson Magdalena Andersson och partiledare Stefan Löfven presenterade i går delar ur partiets skuggbudget.
Skuggbudget S ekonomiska talesperson Magdalena Andersson och partiledare Stefan Löfven presenterade i går delar ur partiets skuggbudget.

Jobba halvtid och plugga ­halvtid.

Med ett utbildningskontrakt vill Socialdemokraterna minska arbetslösheten bland unga.

– En dyr satsning, där man går i samma fälla som regeringen, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Vad innebär förslaget?

– Det är en dyr satsning. Om det ska ge sysselsättning för 10 000 personer och kosta två miljarder, blir det 200 000 per skalle. Man kan resonera att det är värt det. Förslaget verkar dock lite löst i kanterna och hänger mycket på att arbetsgivarna är välvilligt ­inställda, vilket jag inte är säker på att de är. Jag är rädd för att det är en satsning som inte skulle ge så mycket.

Varför är utbildningskontraktet det första S ­släpper ur sin skuggbudget?

– Det är för att båda sidor har pekat ut arbetslösheten – särskilt ungdomsarbetslösheten – som den stora frågan. Därför vill ­Socialdemokraterna visa framfötterna och markera att de drar av höljet på den frågan först.

”Det här är inte lösningen”

Vad är skillnaderna jämfört med de åtgärder ­alliansen satt in för arbetslösa ungdomar?

– De stora skillnaderna är att S vill höja arbets­givaravgiften, och löftet att få jobba på halvtid och studera på halvtid.

Svenskt Näringsliv är starkt kritiskt till att S vill avskaffa den halverade arbetsgivar ­ avgiften för unga. Hur rimmar det med imagen som företagarparti?

– Socialdemokraterna har ­ansett att halveringen är att skvätta pengar utan att veta vad man får tillbaka. Jag kan tycka att man går i samma fälla här. Jag är säker på att det inte är detta som kommer ­vara lösningen på jobbfrågan för S del.

”Försökte stilla kritiken”

Det kom intern kritik efter att ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson och partiledaren Stefan Löfven använt ordet ”anställningsbar” i en debattartikel. Gjuter den här satsningen olja på vågorna i frågan – eller tvärtom?

– Jag noterade att Löfven på presskonferensen ­underströk att samhället bär huvudansvaret. Jag tror att han med det försökte stilla kritiken som kommit. Men egentligen tycker jag att det han ­säger är en självklarhet. Alternativet är att man ser individer som grönsaker som man ska ta hand om.

Ska hjälpa unga utan utbildning

I går presenterade Socialdemokraterna ­delar av sin ­kommande skuggbudget. ­Förslaget om ”utbildningskontrakt” ska hjälpa unga utan gymnasieexamen. Den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet ska ­erbjudas:

Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med ­avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.

Praktik hos privat eller offentlig ­arbetsgivare och studier på halv- eller ­deltid.

Utbildning på heltid, vid komvux, ­yrkes-vux eller folkhögskola.

Särskilt studiestöd eller förhöjt studie­bidrag.

Kontraktet ska finansieras med en ­avveckling av nedsättningen av arbets­givaravgiften för unga.

Publicerad: