Nya spår efter försvunne Robert, 23

Blodhund markerade i nytt område norrut längs väg

Frivilliga letar efter försvunne Robert Tärning.
Frivilliga letar efter försvunne Robert Tärning.

23-årige Robert Tärning försvann under påskhelgen.

Nu har nya fynd gjorts – en blodhund gjorde tydliga markeringar.

– Det stämmer överens med vittnesuppgifter, säger Mats Tärning, släkting till Robert.

Robert Tärning, 23, var på fest med sina kompisar under långfredagen i Sjösa nära Nyköping. Men plötsligt var han spårlöst försvunnen. Den sista iakttagelsen som gjordes av en festdeltagare var någon gång kring midnatt, natten till påskafton.

Robert anmäldes senare försvunnen och hans mobiltelefon hittades.

Men länge stannade ledtrådarna där.

Nya spår

– Hans kompisar trodde att han gått hem från festen för att sova, säger Mats Tärning, en släkting till Robert.

Därför har sökande främst riktats söder och öster ut.

– Vi har sökt av hela Sjösa och täckt av ett tio kvadratkilometer stort område, vi vet att han inte finns där eller ligger skadad där.

Under lördagen arrangerade anhöriga och organisationen Missing People skallgångskedjor och andra sökinsatser.

Nu leder i stället flera spår norrut.

"Ett vittne har sett honom"

– Blodhunden som sökte i lördags fick upp tydliga spår på ett ställe trots att det gått 14 dagar. På andra ställen vi sökte gav hunden ingen respons alls. Det är spår som leder norröver. Så under slutet av söket i går koncentrerade vi sökandet där. Det är intressant eftersom det finns ytterligare observationer där, som polisen tidigare avfärdat.

– Ett vittne säger att han tydligt sett Robban, vid en nedfart mot en tunnel som går under järnvägen. Där har blodhunden markerat och spåret följer genom den tunneln.

Nu ber anhöriga om hjälp från allmänheten.

– Vi hoppas att folk som befunnit sig i de aktuella områdena runt och efter Svärta under påskhelgen tänker efter om de sett något. Framför allt är iakttagelser norrut extra intressanta nu.

"Gamla riksettan"

– Spåren tyder ju på att han av någon anledning rört sig norrut mot Svärta. Vi tror att han har gått några hundra meter från festen, sedan vikt av och ner genom tunneln. Vi tror sen att han kan ha gått längs gamla riksettan, säger Mats Tärning.

Under lördagens sökinsats hittade man även en keps.

– Vi vet att Robban haft en sådan keps tidigare. Men ingen vet om han haft den på sig på festen. Så vi vet inte om det är Robbans keps ens - även om det är det så ser vi inte att den har stor relevans i sökandet, säger Mats Tärning.

"Hoppas på tips"

Under gårdagens sökande deltog 350 frivilliga och man hade bland annat tillgång till 26 motorfordon, två dykare, en specialutbildad blodhund och sju spårhundar.

– Vi vill tacka alla som ställde upp, det var magiskt att se att så många ville hjälpa till att hitta Robert. Nu hoppas vi på att det kommer in fler tips, säger Lise-Lotte Claar Tärning, släkting till Robert.

Publisert: