Nyheter

Klämdagens för- och emot

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Sverige förlorar 3-5 miljarder kronor på måndag.

Men var lugn, långledigheten gör dig gott. 

Årets Valborgsmässoafton är många arbetstagares dröm där den ligger inkilad mellan söndag och 1 maj. Och därmed finns möjligheten till en superlång helg.

Men det är inte helt oproblematiskt för Sverige att många stannar hemma på måndag.

– Om man utgår från tanken att all produktion skulle försvinna skulle en dag kosta 15 miljarder kronor i uteblivna intäkter för Sverige. Men det faktiska utfallet visar att det rör sig om 3-5 miljarder eftersom företagen anpassar verksamheten efter sådana här dagar, säger Björn Lindgren som är ekonom på Svenskt Näringsliv.

Gå ut och handla

Men det är ett jobb att vara ledig också - för att landet inte ska få bistra svarta siffror i balansräkningen gäller det att bege sig ut på stan. Vilket många också faktiskt gör: 

– Detaljhandeln säljer mer under klämdagar, har man tid att handla då gör man det. För dem kanske försäljningen ökar i jämförelse med en vanlig måndag. Och denna ökning syns även hos restauranger och kaféer och det kommer att ta ut effekten av att man har lägre produktionstakt.

Skippa stan

Torbjörn Åkerstedt som är chef för stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet menar att det är viktigt att ta det lugnt när man inte jobbar.

– Vad man väldigt tydligt vet är att den aktivitet man ska ägna sig åt kan vara att inte belasta hjärnan. Och det finns en rad seriösa studier som visar att hjärnan blir trött av att fokusera på saker hela tiden.

För att riktigt mjölka ledigheten är det viktigt att slappna av och göra ingenting.

– Ur återhämtningssynpunkt är det bästa en skogspromenad eller något annat som inte belastar hjärnan. Om man jämför med en stadspromenad där man måste hålla koll på annat folk. Det är inget fel med att shoppa men för att optimera återhämtningseffekten är en promenad i naturen bättre. 

Sov ut

Men den viktigaste faktorn för en lyckad långledighet är ändå sömnen.

– Inför en ledig dag sover man mycket bättre än vad man gör vid en arbetsdag då man varvar upp lite mer. Vi har sett en fräschhetseffekt och en bättre förmåga att återhämta sig till normal arbetsnivå om man är ledig.

Det enda som långlediga ska tänka på är att sova ut ordentligt den första lediga dagen. Resten av dagarna spelar inte någon större roll för hälsan.

– Men naturligtvis är det så att folk också kan hävda att det är roligare att vara ledig.

ANNONS

Skydda din elektronik mot åska! Köp ett grenuttag med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Läs mer

Publisert: