Grekiskt drama nära lösning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ledarna i den grekiska regeringskoalitionen avslutade sitt möte strax före midnatt, natten till torsdagen. De var då i princip eniga om ett paket som ska bana väg för ett nytt räddningspaket från internationella långivare.

I ett skriftlig uttalande från premiärminister Lucas Papademos efter det sju timmar långa mötet heter det att parterna i regeringskoalitionen är eniga om en uppgörelse om ett krispaket på samtliga punkter utom en.

Papademos klargjorde också att han fortsätter samtalen med trojkan (EU, ECB och IMF). Han tror även att den grekiska regeringen ska kunna komma överens om ett krispaket före torsdagens möte med euroländernas finansministrar. Partierna kommer att träffas på nytt under dagen.

Fortsätter diskutera i morgon

Papademos klargjorde inte vilken fråga som fortfarande utgör ett hinder. Tidigare hade dock Giorgios Karatzaferis, ledare för högerpartiet Laos, sagt att maratonmötet främst handlat om tilläggspensioner. Han kommenterade däremot inte om han accepterade villkoren för en krisuppgörelse med de andra parterna i regeringskoalitionen.

Euroländernas finansministrar kommer att diskutera Greklandsfrågan under sitt sammanträde på torsdagen, uppgav en tjänsteman för AFP.

Greklands statskassa är i praktiken tom. Ytterligare bekymmer är att regeringen står inför ett återbetalningskrav på 14,4 miljarder euro redan om sex veckor. Och även om regeringen blir ense om ett krispaket återstår massor för att nya nödlån ska kunna föras över till den grekiska statens konto.

De 300 ledamöterna i parlamentet i Aten ska säga sitt, liksom euroländernas regeringar och Internationella valutafondens styrelse i Washington. Flera av euroländerna kan också behöva godkännanden i parlamenten för ett nytt stödprogram till Grekland.

Sänkta pensioner och minimilöner

Privata långivare måste också få tid att ta ställning till förslagen om skuldlättnad på över 100 miljarder euro för Grekland som ska tas fram.

Europeiska centralbanken (ECB), som stödköpt grekiska statspapper för kanske 50 miljarder euro under krisen, ska också säga sitt om det är aktuellt att centralbanken bidrar med eftergifter. Ett förslag om att ECB byter ut sina grekiska statspapper mot EFSF-obligationer har cirkulerat och många bedömare tror att det är en avgörande pusselbit för att få en hållbar skuldnivå för Grekland.

Inför det grekiska krismötet som inleddes vid 16-tiden på onsdagen hade Papademos, i nära samarbete med inspektörer från trojkan, tagit fram ett färdigt förslag till uppgörelse. Där ingår bland annat sänkta pensioner och minimilöner samt att antalet statsanställda minskas med 15 000 personer redan i år.

TT

Publicerad: