”Inget fyllebråk utan fyllekäk”

avHenrik Lundgren, Olof Svensson

NYHETER

Norska myndigheter i snabbmatskrig

Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
SÅGAR FÖRSLAGET – GILLAR POMMES Martin Zetterdahl, 22, och Amanda Angelman, 23, delar på en pommes frites-tallrik på Medborgarplatsen i Stockholm. De tycker att det vore dumt att stänga snabbmatsställena samtidigt som krogen. ”Hade det varit här hade folk blivit besvikna” säger Martin.

Kebabkaos eller pizzabrand?

Polis och brandkår i Stavanger strider nu om vad som är bäst eller värst.

– Det känns ju inte speciellt genomtänkt, säger Glenn Borgkvist, brandman i ”På liv och död” och sångare i Brandsta City Släckers.

Det har blivit en snackis i hela Norge. Polisen i Stavanger vill stänga alla snabbmatsställen samtidigt som nattklubbarna, för att få bort riskerna för slagsmål och fyllebråk.

Faran: pizzabränder

– Vi vet att det sker en hel del våld i köerna när folk är hungriga, trötta och berusade, säger polischefen Odd Tveit Jörgensen till Rogalands Avis.

Förslaget har dock stött på hårt motstånd från stans brandkår, som fruktar att folk i stället ska gå hem och laga mat på fyllan, med stor brandrisk som följd.

– Folk blir glömska på natten, det är mycket bättre att de köper kebab på stan, säger vaktchefen Odd Magne Pedersen.

Norge är det land i världen där man äter mest fryst pizza. Norrmännen sätter i sig fem gånger så mycket färdiglagad pizza som svenskarna gör, och Pedersen hävdar att de flesta ”pizzabränderna” sker på helgnätterna när berusade människor ska värma upp rätten.

”Verkar helt galet”

På grill- och nattklubbsmeckat Medborgarplatsen i Stockholm backar Martin Zetterdahl, 22 och Amanda Angelman, 23, upp kvällens öl med en bricka pommes frites. Båda sågar norska polisens tuffa förslag.

– Det verkar helt galet. Hade det varit här hade folk blivit besvikna, säger Martin Zetterdahl.

Efter en krogrunda tar han gärna en cheeseburgare. Amanda Angelman går hellre hem och lagar grytor.

– Jag kan laga grytor mitt i natten, å andra sidan brukar jag inte vara dyngrak och okontrollerbar, säger hon.