Här gifter hon sig med Jaya, 24

Systrarna hittade var sin man i Afrika: Vi gör inget brottsligt

De tre systrarna är alla över 60 år.

Gemensamt för kvinnorna är deras svaghet för unga gambiska män – som är minst 30 år yngre.

– Man får uppmärksamhet, och ett sexäventyr eller ett äventyr för livet, säger Sinnika, 67, i Kanal 5:s dokumentär "Outsiders".

I Thailand är det en vanlig syn, äldre vita män går hand i hand med unga thailändska kvinnor.

I Gambia är det precis tvärtom.

På stränderna går vita äldre kvinnor hand i hand med unga gambiska män.

De vita kvinnorna söker sexsällskap och kärlek av män som ofta är så unga att de teoretiskt sett skulle kunna vara deras barnbarn.

I det fattiga landet kallas det inte för sexköp, utan semesterromans.

Men de tre finsksvenska systrarna ser sig inte som sexköpare.

– Man ser dem på stranden hand i hand. Jag hatar det där. Jag har inte kommit hit därför, säger Sinikka i Kanal 5:s program "Outsiders".

Blev lämnad

Sinikka, som lämnat sitt hem i Norrtälje, är tydlig med att hon inte bara är på tillfällig lustresa i Gambia. Hon är där för att träffa en man, att gifta sig med och bo tillsammans med.

Hon har försökt länge.

– Min första man från Gambia flyttade med mig till Sverige. Men efter två år, när han fått uppehållstillstånd, lämnade han mig. Det gör jag aldrig om, säger hon till Aftonbladet.

I dokumentärprogrammet Outsiders, som sänds på tisdag, skildras Sinikkas och de två systrarnas resa till Gambia. De förbereder Sinikkas bröllop med Baba, 29.

Det är hennes andra förhållande med en gambisk man. Men det blir inget bröllop. När Sinikka avslöjar att hon inte vill bo i Sverige blir Baba och hans släkt förbannade. De inser att Baba inte kommer att få möjlighet att bo i det rika Sverige.

Tredje mannen i Gambia

Men efter ännu ett misslyckat förhållande är hon nu gift. På sin 67:e födelsedag knöt Sinikka banden med Jaya, 24. Det berättar Sinikka i en intervju med Aftonbladet.

– Det var inte jag som hittade honom, han hittade mig. Nu är vi gifta och planerar en bröllopsresa.

Tredje gången gillt – nu har Sinikka fått sin unge man.

– Han bryr sig väldigt mycket om mig och tar hand om mig. Han ser till att jag tar mitt insulin eftersom jag har diabetes. Han lagar mat åt mig och vi har det väldigt bra tillsammans.

Mellansystern Milla, 62 är gift med gambiske Lamin, 28, och de hyr ett hus i Gambia så länge de inte har ett eget. Lillasyster Pipo, 60, har ett förhållande med pojkvännen Lamin, 26.

Sålde lägenheten

Milla sålde sin bostadsrätt och flyttade ner till sin unga kärlek.

– Jag har inte tänkt på hur det varit möjligt, jag vet bara att vi är lyckliga tillsammans. Från början var det som att vi varit tillsammas hela livet, allt var så enkelt, säger hon till Kanal 5:s Outsider.

Hon hyr och betalat deras gemensamma bostad och betalar de dagliga kostnaderna. Men hon anser inte att hon köpt Lamin.

– Jag lever med honom, jag köpte honom inte på det viset. Men sexlivet är viktigt, man kan inte gifta sig om man inte har något sexliv.

Åldern fokuserar de inte heller på.

– Åldern är inte viktigt. Viktigare är det med kärlek, respekt, medmäsklighet och tillit. Då är det här en förevigt växande kärlek, säger Lamin till Kanal 5.

– Vi tänker inte på åldersskillnaden, vi vet om den men gör den inte till ett problem, säger Milla.

"Gyllene land för kärringar"

Barndomsvännen Hilka har varit på besök i Gambia och ser romanserna som en vinst för båda parter.

– De utnyttjar båda två varandra. Sex och begär från den ena sida, pengar från den andra sidan. Det är ett gyllene land för oss gamla kärringar att få älskare här.

Men många har reagerat på systrarnas romanser. Anhöriga och vuxna barn har haft svårt för och behövt tid för att förstå.

De som säger att du och dina systrar utnyttjar de fattiga gambierna, vad säger till dem?

– Det är struntprat. Det är kanske inte accepterat än, men vi gör inget brottsligt. Ingen här tycker det är konstigt eller säger något ont om det. Alla äldre svenska kvinnor borde komma hit och uppleva det här, säger Sinikka.

"I paradiset"

– Hemma var jag ofta ensam och gick nästan aldrig ut. Ingen såg mig eller vände sig om efter mig. Nu är det tvärtom, här tittar alla på mig och säger att jag är vacker.

Sinikka är i Gambia för att stanna. Hon uppskattar att människorna är öppna och hälsar och tar i hand när de möts ute. Hon gillar att dansen är en självklar del och dessutom gillar hon värmen, havet och mango- och bananträdet på gården.

– Jag är i paradiset nu, säger hon till Aftonbladet.

Fotnot: "Outsiders" vsas på Kanal 5 på tisdag klockan 20.00.

Publisert: