Syrien skärper tonen mot USA

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Om USA går in i Syrien blir det krig i hela Mellanöstern.

Varningen kom tidigare idag från vice premiärministern Qadri Jamil.

– Direkt militär intervention i Syrien är omöjlig för om man tänker på det ... blir det en konfrontation över Syriens gränser, sa han enligt Reuters.

Foto: Sergey Ponomarev/AP
Qadri Jamil.

Varningarna skjuts likt missiler mellan USA och Syrien just nu.

Nu fruktar omvärlden att Syrien ska sätta in kemiska eller biologiska vapen för att stävja det 17-månader långa uppror som utvecklats till ett krigsliknande tillstånd mellan statsarmén och rebellerna.

President Barack Obama formulerade i går sin skarpaste kritik hittills i konflikten. Förutom att kräva Bashar al-Assads avgång sa han vid en pressträff i Vita huset:

– Än så länge har jag inte beordrat ett militärt ingripande men frågan om kemiska och biologiska vapen är viktig. Det är en fråga som inte bara rör Syrien, det påverkar också våra närmast allierade i regionen, inklusive Israel. Det berör oss, vi kan inte ha en situation där kemiska och biologiska vapen hamnar i fel händer.

Gjort upp beredskapsplaner

Han ansåg att en röd linje överskrids om biologiska och kemiska vapen börjar användas, och sa att USA gjort upp en rad beredskapsplaner, men gav inga detaljer.

Under tisdagen kom svaret från syriske vice premiärministern Qadri Jamil, som riktade ett något förtäckt hot om att hela Mellanöstern kommer att beröras om USA attackerar:

– Direkt militär intervention i Syrien är omöjlig för om man tänker på det ... blir det en konfrontation över Syriens gränser, sa han enligt Reuters vid en pressträff i Moskva.

Kan diskutera Assads avgång

Obamas hot var bara medieretorik, ansåg Jamil, som menar att Syrien har stormakterna Ryssland och Kina bakom sig, eftersom länderna tidigare lagt in veto mot aktioner mot Syrien.

– Västmakterna vill bara ha en ursäkt för direkt intervention. Om den här ursäkten inte funkar kommer de att hitta en annan.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AFP, som också ska ha deltagit på pressträffen, att Jamil hävdat att Bashar al-Assads avgång kan diskuteras.

– Att hålla hans avgång som krav för att ens ha en dialog gör att vi aldrig kommer att kunna ha en dialog. Men problem kan alltid diskuteras under förhandlingar. Vi är till och med villiga att diskutera ämnet (om hans avgång).

Striderna i Syrien blir allt blodigare. Den oroliga situationen har även börjat spilla över till grannlandet Libanon, där strider pågår i staden Tripoli, rapporterar The Daily Star.

Publicerad: