Giftig satellit på väg mot jorden

Foto: Fobos-Grunt Rymdsonden visas upp innan uppskjutningen, vid kosmodromen i Bajkonur, Kazakstan.
NYHETER

Rymdsonden Fobos-Grunt skulle utforska marsmånen Phobos under tre års tid.

Men projektet blev ett magplask.

Två månader efter uppskjutningen störtar den giftiga satelliten tillbaka mot jorden.

Den ryska rymdstyrelsen påbörjade arbetet med Fobos-Grunt (Фобос-Грунт på ryska) redan 2001.

Tanken med rymdsonden var att ta prover från marsmånen Phobos och sedan sända dem till Jorden för analys.

I tio års tid har man sedan arbetat med sonden, planerat uppskjutningar, skjutit upp uppskjutningar och så vidare och så vidare.

Sköts upp i november

Tills den 9 november i år, när Fobos-Grunt slutligen sköts upp från kosmodromen i Bajkonur, Kazakstan.

Första delen av uppskjutningen gick som den skulle.

Men när det var dags för fas 2, att skjuta satelliten vidare ut i rymden, tog det stopp.

Sedan dess har satelliten kryssat runt jorden, på en höjd av mellan 201 kilometer och 275 kilometer ovan jord, och en hastighet av 30 000 kilometer i timmen.

Och nu är den på väg ner igen.

Enligt Ryska rymdflygstyrelsen, Roskosmos, kommer den att återvända till jordens atmosfär någon gång mellan den 6 och 9 januari 2012.

– Det blir den giftigaste fallande satelliten som någonsin kommer hit, säger NASA-veteranen James Oberg, som nu arbetar som rymdkonsult, till Daily Telegraph.

”Dödliga kemikalier”

Rymdsonden Fobos-Grunt väger 8,5 ton. Av dem är hela 6 ton de giftiga medlen Dimetylhydrazin (UDMH) och Dikvävetetroxid (DTO).

– De här kemikalierna är dödliga. Väldigt otäcka, men vi borde vara säkra med tanke på den enorma hettan när satelliten återinträder in i jordens atmosfär. Medlen är ju trots allt gjorda för att brinna, säger Jonathan Nally på australiensiska Spaceinfo.com.au.

Enligt prognoserna kommer satelliten att landa någonstans i Australien.

– Men vi vet väldigt lite om jorden yttre atmosfär, det finns många okända variabler. Det här är en sond som rör sig 10 000 kilometer inom loppet av 20 minuter, så bara att räkna fel på en kort tid påverkar platsen där den landar, säger Jonathan Nally, men tillägger att då jordklotet består till 70 procent av vatten så är det mest troligt att den landar i ett hav.

Roskosmos själva uppger att man räknar med att bara 200 kilo av de ursprungliga 8 500 kilona kommer att finnas kvar när den landar på jorden.