Minst 54 döda i självmordsdåd

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 54 människor har dödats och fler än 150 skadats i ett självmordsdåd vid en shiamuslimsk helgedom i centrala Kabul i Afghanistan i dag, uppger Reuters.

Foto: AFP

Samtidigt fördöms attacken av president Hamid Karzai, på en presskonferens i Berlin.
Det här är första gången vid en så viktig religiös dag i Afghanistan som den här fruktansvärda typen av terrorism slår till, säger Karzai.

Attacken skedde vid en helgedom där hundratals människor samlats för att fira den shiitiska högtiden ashura, uppgav en myndighetsföreträdare.

Sorgehögtid

Ungefär samtidigt smällde en cykelbomb nära en moske i Mazar-i-Sharif i norr. Minst fyra människor dog, en av dem en afghansk soldat, och två skadades, uppger en polischef för Reuters.

Shiamuslimer firar sorgehögtiden ashura på tionde dagen i muharram, den första månaden i det muslimska året. Då högtidlighålls minnet av profeten Muhammeds dotterson Husayn, som dog martyrdöden i Karbala år 680 enligt kristen tideräkning.

Skär sig själva

På vissa håll ingår blodsutgjutelse i ashura, som att en del gisslar sig eller skär sig själva i huvudet i processionerna.

Självmordsbombaren sprängde sig vid ingången till helgedomen, uppger en säkerhetstjänsteman för AFP. Bland de döda fanns barn.
Afghanistans shiiter förbjöds att fira ashura under talibanstyret. I år uppges ovanligt många svarta ashura-flaggor och monument vara utplacerade i Kabul.

Dåden sker samtidigt som en stor konferens om Afghanistans framtid pågår i tyska Bonn - exakt tio år efter det möte som tillsatte en interrimsregering att styra landet sedan en USA-ledd invasion störtat talibanregimen.

Ute ur landet 2014

2014 ska de utländska trupperna - för närvarande cirka 130 000 soldater - inklusive de svenska, ha lämnat landet.
Sveriges styrka ska i slutet av 2012 ha krympt till cirka 400 personer och sedan minskas gradvis till cirka 200 fram till 2014.

TT

Publicerad: