Dags för skatteåterbäring

Nästa vecka kommer pengarna

Prisa gud – nu kommer skatteåterbäringen.

I slutet av nästa vecka börjar 20 miljarder kronor betalas ut till svenska folket.

Skral semesterkassa? Lugn. Nästa vecka kommer skatteåterbäringen. Cirka 20 miljarder kronor kommer under nästa vecka börja rulla in på svenskarnas konton.

Åtminstone till dem som e-deklarerat, anmält bankkonto och fått sin deklaration godkänd. 

Slutet av nästa vecka

– Folk kommer förhoppningsvis ha pengarna på kontot i slutet av nästa vecka, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Operationen är massiv och inget får gå fel. I helgen testkör Skatteverket utbetalningssystemet.

En nyhet för i år är att skatteåterbäring under 2 000 kronor endast betalas ut automatiskt om du anmält konto. Hur många som drabbas av detta vet inte Skatteverket i dagsläget.

En nyhet

– Vi tror att det här främst rör skolungdomar. Men har man inte anmält bankkonto är det förstås bara att göra det, vilket innebär att man får pengarna lite senare bara.

En annan nyhet för i år är att även enskilda näringsidkare får tillbaka på skatten innan midsommar.

– Det är svårt att säga hur många det rör men det finns cirka 700 000 näringsidkare i landet. Men många av dem har ju kvarskatt också, så någon exakt siffra vet vi inte ännu, säger Kay Kojer.

Enligt en ny undersökning från Nordea vill svenskarna i första hand använda slantarna till två saker: semester och sparande. Kvinnor vill i större utsträckning köpa möbler till hemmet med män drömmer om ny elektronik.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN