Låg döda i sängen

Av: Linda Hjertén, Richard Aschberg, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen misstänker dubbelmord. Hetaste spåret: mystisk röd bil

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
KOLLAR ALLA SPÅR Polisens brottstekniker genomsökte i går lägenheten där den 38-åriga kvinnan och hennes spädbarn hittades döda. Ännu finns ingen huvudmisstänkt men kvinnans ex-pojkvän är intressant i utredningen.

ARBOGA/STOCKHOLM.

I går hittades den 38-åriga sexbarnsmamman död med sitt spädbarn i sängen.

Tidigare har hon misshandlats och hotats till livet av sin pojkvän.

Under dagen ska mannen höras.

– Vi har lokaliserat honom och ska tala med honom i dag. Men han är inte misstänkt för något brott, vi hör honom endast upplysningsvis, säger Åsa Hedin på polisen i Västmanland.

Sent i går kväll bar polisen ut de två kropparna från lägenheten i centrala Arboga.

Det krävdes två personer för att lyfta den första båren. Strax bakom kom en ensam polisman med ett litet gult bylte i famnen.

Larmet om att den norska kvinnan och hennes nio månader gamla dotter hittats döda tillsammans, i en säng inne i bostaden, kom strax före klockan elva på förmiddagen i går. En förundersökning om mord inleddes kort efteråt.

Missade möte

Enligt polisuppgifter till Aftonbladet hade sexbarnsmamman missat ett möte med socialtjänsten i fredags, och de sökte därför upp henne i hemmet i går. Då gjordes den makabra upptäckten.

Polisens presstalesman Terje Lund vill inte bekräfta uppgifterna.

En nära vän till 38-åringen berättar dock att kvinnan har haft kontakt med socialtjänsten och att de var i huset i går.

– Hon hade gått genom en utredning utan anmärkningar, säger vännen.

De två väninnorna har haft regelbunden kontakt sedan i somras, men senast de hördes av var dagarna före trettonhelgen.

– Allt verkade så väldigt bra över jul och nyår, säger vännen.

Polisen kunde i går inte säga när kvinnan och barnet avlidit, men enligt uppgifter från en källa med insyn i utredningen ska de ha legat i flera dagar innan de hittades.

”Ska dräpa dig”

2010 dömdes sexbarnsmammans före detta pojkvän till åtta månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Mannen ska vid upprepade tillfällen ha misshandlat henne i hemmet.

Minst en gång hotade han henne till livet.

– Jag ska dräpa dig, sa han enligt domen i tingsrätten.

Mannen, som är i 50-årsåldern, släpptes ur fängelse i somras. Ingen person var ännu i morse formellt misstänkt för att bragt kvinnan och hennes bebis om livet men enligt en poliskälla är ex-pojkvännen ett spår i utredningen.

– Han är högintressant, säger källan.

Under dagen ska mannen höras av polis.

– Vi har lokaliserat honom och ska tala med honom i dag. Men han är inte misstänkt för något brott, vi hör honom endast upplysningsvis, säger Åsa Hedin.

Röd bil

Ett av polisens hetaste spår är en röd norskregistrerad bil.

– Jag har jobbat nattskiftet under helgen och har sett den stå parkerad framför huset, säger taxichauffören Ulf Johansson som kört kvinnan flera gånger.

En kollega till honom noterade att bilen stod kvar fram till söndagen vid 14-tiden. Ulf Johansson delgav i går polisen sina uppgifter under ett långt förhör.

Enligt den 38-åriga kvinnans väninna brukar sexbarnsmammans ex-pojkvän parkera på gräset intill en sopstation vid huset när han hälsar på. I fredags noterade hon att det stod en norskregistrerad bil på den platsen.

– I och med att vi har inlett en förundersökning om mord så är personer i kvinnans närhet intressanta. Och om folk har sett bilar från när och fjärran vid lägenheten så är det givetvis intressant, säger Terje Lund på polisen i Västmanland.

Väntar på utredning

En rättsläkare undersökte i går kropparna i lägenheten, men kunde inte uttala sig om hur kvinnan och hennes dotter avlidit. Polisen ville i går inte säga om kropparna bar spår av yttre våld.

Under gårdagen genomförde polisens tekniker även en teknisk undersökning i lägenheten.

– Vi har tittat på hur lägenheten ser ut och om det finns spår av strid och liknande, säger Terje Lund.

Polisen håller under tisdagen fortsatta förhör med anhöriga till kvinnan. De har fått hjälp av den norska polisen att lokalisera anhöriga till kvinnan och barnet.

– Vi hoppas få svar på hur kvinnan och barnet dött så snart som möjligt. Troligtvis får vi besked i morgon eftermiddag, säger presstalesman Åsa Hedin.

Publicerad: