Lars-Erik Liljelund.
Foto: Lina Boström Einarsson
Lars-Erik Liljelund.

Utredaren: Det ska finnas fler vargar

Publicerad:
Uppdaterad:
Lars-Erik Liljelund.
Foto: Lina Boström Einarsson
Lars-Erik Liljelund.

NYHETER

Öka vargstammen till 450 individer.

Det står rovdjursutredaren fast vid.

– Introducera nya gener, säger Lars-Erik Liljelund.

Vid delbetänkandet av rovdjursutredningen förra året var utredaren Lars-Erik Liljelunds slutsats att vargarna måste bli mer än dubbelt så många. Vid slutbetänkandet som presenterades i dag vid Rosenbad i Stockholm stod han fast vid det.

– Jag står fast vid att det behövs 450 vargar för att det ska vara en gynnsam bevarandestatus, säger utredaren under presskonferensen.

Och han tycker att vargstammen ska få tid på sig att växa till, ända fram till 2024.

– Man måste få stopp på inavlet. Släpp inte upp beståndet innan man börjar få in nya gener. Håll nere stammen och introducera nya gener, vilket sätt det kan ske jobbar myndigheten med, säger han.

Växa till 2024

Att målet ska vara uppfyllt först om tolv år beror enligt utredaren på de skador vargen orsakar, behovet av en genetisk förstärkning och i vissa fall brist på lokal acceptans.

Han öppnar för förvaltningsjakt, jakt styrd av Länsrätterna innan stammen blivit så stor som målet på 450 individer.

Men redan om ett år kan vargstammen var större än målet menar Liljelund. I sådana fall anser han att det då blir aktuellt med licensjakt.

I rovdjursutredningen kommer han också fram till att de befintliga samverkansråden bör tas bort, och att en utredning av den aktuella lagstiftningen bör genomföras. Dessutom tycker han att den regionala förvaltningen bör få mer resurser.

"Ser stora brister"

Jägareförbundet är kritisk till utredningen.

– Tyvärr ser vi stora brister i Liljelunds rovdjursutredning, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets Rovdjursråd, i ett pressmeddelande.

Förbundet menar att storlekarna på rovdjurstammarna måste ligga på en acceptabel nivå för de som bor i mer rovdjurstäta områden. Enligt Torbjörn Lövbom har utredaren inte vägt in det i beslutet om att det ska finnas 450 vargar i landet.

Jägareförbundet vill ha 150 vargar i Sverige.

– Vi förväntar oss att regeringen snabbt tar tag i detta, säger Lövbom.

Ska ut på remiss

Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, är också kritisk mot utredningen. Men han tycker att 450 vargar är alldeles för lite.

– Liljelund har inte baserat siffran på vetenskaplig grund. Enligt de internationella forskarna han själv vänt sig til säger att det i Sverige borde finnas 700-1 000 individer för att det ska vara en gynnsam bevarandestatus, säger han till Aftonbladet.

Utredningen, som i dag lämnades över till miljöminister Lena Ek (C), ska nu omgående skickas ut på en tre månader lång remissrunda innan regeringen bestämmer sig för hur man ska gå vidare.

Publicerad: