Nyheter

Researrangörer evakuerar svenskar från stränderna

Av: 

Malin Askner

NYHETER

De svenska researranggörerna Ving, Apollo och Fritidsresor uppmanar sina resenärer att bege sig från stränderna i Phuket, Ao Nang-området samt i Krabi på grund av tsunamivarningen.

– Det finns tusentals svenskar i de aktuella provinserna, säger Andreas Magnusson vid den svenska ambassaden i Bangkok till TT.

Mer exakt än så vet man inte men ambassaden följer utvecklingen.

– Folk håller på att evakueras från Phuket och närliggande provinser, säger Andreas Magnusson.

Skickar sms till gästerna

Apollo har 212 resenärer i hela södra Thailand. 38 i Kaho Lak, 120 i Phuket, 11 Koh Samui, 8 i Krabi, 4 i Koh Kho Khao och 29 i Bali.

Ving har för närvarande omkring 1 700 resenärer i Phuket.

– Vi skickar nu sms till dem om att en tsunamivarning är utfärdad och att de ska sätta sig i säkerhet bort från strandlinjen och upp mot bergen. Det finns evakueringsrutter som myndigheterna i Phuket själva satt upp så det finns information överallt om vart man ska bege sig vid en tsunamivarning, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn till TT.

Också Fritidsresor har nu skickat sms till sina resenärer, främst i de södra delarna av Thailand, om att de ska ta sig från stränderna till högre mark.

– Vi skickar också ut sms om att resenärerna ska följa instruktioner från både hotell och lokalbefolkning, säger informatör Therese Wahlund till TT.

Just nu har Fritidsresor 1 122 svenska gäster på plats i Thailand.

UD står beredda

Alla berörda parter på Utrikesdepartementet i Stockholm är informerade och följer just nu händelseutvecklingen, meddelar presschefen Anders Jörle.

– Vi har kontaktat alla ambassader i hela regionen. Det är viktigt eftersom de är bäst skickade att göra bedömningar av läget på plats. Vi delar nu information med varandra, säger Jörle till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är informerad och vad som hänt, enligt Roberta Alenius, Reinfeldts presschef.

– Regeringens krishanteringskansli följer kontinuerligt vad som händer och arbetar enligt bestämda beredskapsrutiner, säger hon till TT.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer händelseutvecklingen. De är redo att inom några timmar kunna skicka iväg de första personerna om läget skulle förvärras.

– Inom ett dygn kan vi ha många på plats, säger Stina Sjölin, biträdande enhetschef vid insatsenheten vid MSB, till TT.

Flygplatsen i Phuket har stängts på grund av tsunamivarningen.

Twittrat om jordskalvet:

Världens kraftigaste jordbävningar

Valdivia, Chile, 1960, 9,5

Jordbävningen som inträffade i maj 1960 är den kraftigaste som har registrerats hittills. Magnituden mätte 9,5 på Richterskalan. Skalvet utlöste uppåt 25 meter höga tsunamivågor, som slog in över den chilenska kusten. 3 000 personer omkom.

Indiska oceanen, 2004, 9,2-9,3

Skalvet som inträffade på annandagen är ett av de dödligaste i modern tid. En enorm tsunami ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. Mellan 225 000 och 300 000 människor miste livet och över fem miljoner blev hemlösa. Bland de döda fanns tusentals turister. Sverige var ett av de hårdast drabbade landet utanför Asien, med 543 dödsoffer.

Prince Williams sound, USA, 1964, 9,2

På långfredagen 1964 skedde ett mycket kraftig skalv strax utanför kusten i södra Alaska. Upp till 67 meter höga vågor bildades när havsbotten försköts 11,5 meter i höjdled. Jordbävningen och vattenmassorna orsakade omfattande materiella skador men bara 131 dödsoffer.

Tohoku, Japan, 2011, 8,9-9,1

I mars 2011 inträffade en jordbävning med en magnitud på cirka 9,0 utanför Japans kust. Skalvet utlöste en upp till tio meter hög tsunami som drog in över Japans östkust och dödade omkring 27 000 människor. Vågen orsakade också en allvarlig brand och radioaktiva utsläpp vid kärnkraftverket Fukushima.

Kamtjatka, Ryssland, 1952, 9,0

Ett flertal kraftiga jordbävningar skett i anslutning till Kurilergraven utanför halvön Kamtjatkas kust i nordöstra Ryssland under 1900-talet. Den kraftigaste inträffade 1952 med en magnitud på 9,0. Den efterföljande tsunamin krävde ett okänt antal dödsoffer på de intilliggande öarna och ställde till md materiella skador ända bort till Hawaii.

Concepción, Chile, 2010, 8,8

En jordbävning inträffade söder om Chiles huvudstad Santiago 2010. Epicentrum låg strax utanför kusten. Den chilenska kusten drabbades hårt när ett par meter höga tsunamivågor slog in. 500 människor miste livet och cirka 800 000 personer blev hemlösa i katastrofen.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: