Myrdal: Det sexuella fick oss att återförenas

Av: Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan och Andrea Myrdal har hittat tillbaka till varandra.

Henning Mankell är inte längre ett problem.

– Vi har en ytterligt stark sexuell bindning som inte går att bortse ifrån, säger författaren.

Jan och Andrea Myrdal har hittat tillbaka till varandra.
Foto: privat
Jan och Andrea Myrdal har hittat tillbaka till varandra.

Deras kärlekssaga började för fyra år sedan.

Andrea Gaytan Myrdal, 51, och Jan Myrdal, 84, gifte sig snart efter att känslorna blossat upp.

Men i oktober lämnades plötsligt skilsmässoansökningarna in.

Anledningen: ett bråk mellan Andrea Gaytan Myrdal och Jan Myrdals vän Henning Mankell – om en antik bokserie.

– Det har varit så många personer inblandade i vårt äktenskap. Och så fruktansvärt mycket gräl, säger Andrea Gaytan Myrdal.

Men grälen till trots – nu har paret hittat tillbaka till varandra.

– Jag kom till honom för att hjälpa honom med packning. Det tände till ordentligt, resten kan du gissa. Jag är en kvinna som inte gillar att springa runt och söka en karl, säger Andrea Myrdal.

Som en 50-åring

De har försökt, men kan inte släppa varandra.

– Jag har mycket temperament och är en latinotjej. Det jag har i handen kan jag kasta. Vi är väldigt olika personer men däremot det rent sexuella... Han är som en 50-åring! Han tillfredställer mig precis som jag vill.  

Paret tänker fortsätta vara gifta men bo på olika håll. Andrea Gaytan Myrdal bor i lägenheten i Fagersta och Jan Myrdal bor i Henning Mankells hus.

– Jag älskar honom men han måste bestämma sig för om han ska vara gift med mig eller Henning Mankell. Lovar han att vara vid min sida vill jag älska med honom och då fungerar jag som kvinna. Jag gör ingenting med honom om det inte finns en respekt.

Inga räknemaskiner

Jan Myrdal står bredvid sin fru Andrea när hon berättar i telefon, och säger:

– Jag anser i det här fallet att det har varit enorma överreaktioner och jag ska försöka dämpa och lösa upp dem. Men människor är inte som räknemaskiner. Henning Mankell tog fel när det gällde Andrea och hon överreagerade starkt. Men min och Andreas sexuella relation ligger på ett annat plan och går inte att bortse ifrån.

– Det finns två saker som betyder något för mig: arbetet och könet. Har man en så oerhört stark sexuell gemenskap som vi då blir det möjligt och nödvändigt att lösa det andra.

Jan Myrdal, som är 33 år äldre än sin fru, berättar att åldern inte spelar någon roll när det kommer till samvaron mellan lakanen.

– Bara det finns passion!

Publicerad: