Han har inte råd att slänga ut dem

Lena Mellin: ”Hägglund behöver de väljare han har”

Göran Hägglund har inte råd att kasta ut den kristna ­högern ur KD.

Risken är då överhängande att hans parti åker ur riksdagen. Så små är marginalerna.

I valet 2010 blev Kristdemokraterna riksdagens minsta parti med 333 053 röster. De tappade en hel procent och landade på 5,6 procent.

Alla väljare var inte ens kristdemokrater. Taktikröster från framför allt gamla M-väljare baxade partiet på rätt sida om 4-procentsspärren.

Sedan dess har det fortsatt utför för KD. Med undantag för i december har KD legat under fyra procent sedan april förra året, enligt Aftonbladet/United Minds.

Det oroar förre ministern Mats Odell. Han anser att KD:s ledarskap är otydligt och därför utmanar han Göran Hägglund om ordförandeposten. Omröstningen äger rum i slutet av januari på ett extra riksting.

Men Odells anhängare är kanske inte de han skulle behöva allra bäst. De finns framför allt på partiets högerflank, bland anhängare och medlemmar i exempelvis Livets ord.

Det är en stark falang. Men de är inte störst. Och de är sannolikt inte heller framtiden för Kristdemokraterna.

Varför kastar inte Göran Hägglund ut den kristna högern ur Kristdemokraterna? De har bekrigat honom i flera år och underminerat hans position.

Svaret är redan levererat. Hägglund har inte råd att göra sig av med dem. Kristdemokraterna är ett mycket litet parti och att medvetet stöta bort en grupp väljare är ytterst riskabelt. I så fall åker partiet ur riksdagen.

Högerflanken i KD är inte heller tillräckligt stor för att bryta sig ur och starta eget. De skulle inte ha en chans att få riksdagsstatus.

Enligt undersökningar som gjorts av statsvetarna vid Göteborgs universitet är det allt färre svenskar som tycker som de kristna. Exempelvis ökade andelen som tycker att ett samhälle där kristna värderingar spelar större roll är ett mycket dåligt förslag, från 14 procent 2002 till 26 procent fyra år senare.

Andelen som tycker att det är ett mycket dåligt förslag att låta homosexuella par adoptera barn minskade under samma tid från 35 till 20 procent.

I början av 2000-talet gick 40 procent av Kristdemokraternas väljare i kyrkan minst en gång i månaden. I senaste valet var det 29 procent.

Men även om Odell har ”fel” vapendragare så är hans analys rätt. Kristdemokraterna är ett otydligt parti.

KD lyckades inte ens behålla varannan väljare mellan valen 2006 och 2010. Bara 48 procent valde KD igen. Alla andra riksdagspartier lyckades bättre.

Bara 40 procent av väljarna kan identifiera en profilfråga för KD. Också det är sämst i svensk rikspolitik.

Sjukvård är viktigast för KD:s väljare och det borde ju passa som hand i handske eftersom Göran Hägglund är socialminister sedan mer än fem år. Ändå halverades stödet hos kvinnor 70+ i senaste valet.

Hägglund behöver kort och gott de väljare han har. Därför finns den kristna högern kvar hos KD.

Lena Mellin

Publisert: