Ex-fånge kandiderar till MP-toppen

Ex-fånge Peter Söderlund kandiderar han för en plats i Miljöpartiets partitopp.
Ex-fånge Peter Söderlund kandiderar han för en plats i Miljöpartiets partitopp.

UMEÅ. Ex-kriminelle Peter Söderlund, 51, jobbar med att ge före detta fångar ett liv utanför fängelset i organisationen X-Cons.

Han sitter dessutom i Tyresö kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

I eftermiddag kandiderar han för en plats i partitoppen.

– Jag vill föra in mina erfarenheter av kriminalvård och missbruk i politiken, säger han.

Valberedningen har föreslagit vilka de vill se i partistyrelsen för kommande år. På den listan finns inte Peter Söderlund med. Men han har bestämt att det inte ska stoppa honom – och presenterar sig därför på kongressen i eftermiddag för att kanske kunna knipa åt sig en av platserna i partiledningen genom val på kongressen i morgon.

– Jag kommer kanske inte in i partistyrelsen den här gången, men det finns ju andra val. Riksdagsvalet 2014 till exempel, säger Söderlund.

Brott finansierade missbruk

Peter Söderlund är i dag verksamhetsutvecklare på X-Cons, som är en organisation som hjälper och stöttar före detta missbrukare och kriminella till ett liv utanför murarna. Organisationen är en utbrytning ur Kris, Kriminellas revansch i samhället.

– Jag var den första fånge som fick hjälp genom Kris. Jag var med och byggde upp hela organisationen.

Erfarenheten i jobbet har han från egen kriminell verksamhet. Redan som barn började han dricka och röka hasch, senare blev det tyngre droger – och ett liv där brott fick finansiera hans missbruk.

Så sent som 1996 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse i en av landets största narkotikahärvor.

Men sedan dess har han ändrat sitt liv – drastiskt.

Nämndeman i Svea hovrätt

I dag sitter Peter Söderlund i Tyresö kommunfullmäktige och socialnämnden för Miljöpartiet. Och han är också nämndeman i Svea hovrätt. Högst upp på hans politiska agenda står att omfördela pengar från kriminalvården till att förebygga att människor alls blir brottslingar.

– Vi ska inte vara stolta över att Sverige bygger flest fängelseplatser i Europa. Det är ett misslyckande! Det ska vi skämmas över. Det finns inget land i världen som har lyckats med att bygga ut fängelseplatser och införa hårdare straff för att minska kriminaliteten, säger han.

Att han valde att engagera sig politiskt 2009 och gå med i just Miljöpartiet är något av en slump. Han hade marscherat för X-Cons på Nationaldagen och råkade stöta ihop med dåvarande språkröret Maria Wetterstrand i ett parkeringsgarage. Bara timmar efter att en av hans kompisar hade sagt ”Peter du borde bli politiker”.

Har fem barn

– Jag hade träffat massor av politiker och kände att det var Miljöpartiet som det var lite mer drag i. Jag trodde det skulle vara svårt att komma in i de större partierna, säger Söderlund.

I Tyresö, där han har vuxit upp och också bedrivit en stor del av sitt tidigare missbruk, bor han i dag som ensamstående pappa till en fyraårig son som också är med under kongressdagarna i Umeå. Han har totalt fem barn mellan 4 och 29 år.

Aftonbladet twittrar från Miljöpartiets kongress

Publisert: