Fler journalister gripna för mutbrott

Tabloiden The Sun är Storbritanniens största tidning.
Tabloiden The Sun är Storbritanniens största tidning.

Den brittiska korruptionsskandalen fortsätter att växa.

I dag har fem journalister på brittiska på The Sun gripits.

– Jag är chockad, skriver chefredaktören Dominic Mohan i ett uttalande.

De gripna journalisterna jobbar på mediamogulen Rupert Murdochs tidning The Sun.
De gripna journalisterna jobbar på mediamogulen Rupert Murdochs tidning The Sun.

Anklagelserna handlar om att flera anställda på brittiska tidningen The Sun misstänks för att ha mutat poliser och tjänstemän på det brittiska försvarsdepartementet. Journalisterna greps i sina hem i London, Kent och Essex.

Av lördagens gripna är två biträdande redaktörer, en är reporter, en är bildredaktör och den femte är utrikeskorrespondent på tidningen. Samtliga är män, mellan 45 och 68 år, enligt tidningen the Daily Mail.

– Jag är chockad som alla andra efter dagens gripanden men jag är fast övertygad om att ta The Sun igenom de här svåra tiderna, skriver tidningens chefredaktör i ett uttalande.

Ytterligare tre greps

Enligt medieuppgifter var en av de totalt åtta som greps under lördagen anställd vid det brittiska försvarsdepartementet. Dessutom var en av de gripna polis och ytterligare en person uppgavs vara brittisk militär. Därmed har utredningen om affärsmetoderna inom mediemogulen Rupert Murdochs imperium vidgats dramatiskt, skriver nyhetsbyrån AFP.

Efterskalv till tidigare skandaler

Förra månaden greps fyra personer i samma utredning, också de anställda vid tabloiden The Sun. Tidningen fick också då sina redaktionslokaler genomsökta. Med lördagens insats har nu drygt 20 gripanden gjort i utredningen. I en annan parallell utredning, om hur medier har tjuvlyssnat på personer, har drygt 17 personer gripits.

Båda granskningarna har upphov i förra årets skandal runt tidningen News of the World.

Publisert: