Sexuellt ofredad av sin arbetsförmedlare

Chefsjuristen: ”Vi prövar om han ska få avsked”

Hon kom till Arbetsförmedligen för att söka jobb – men fick i stället höra vad handläggaren ville göra med henne sexuellt. ”Fullständigt oacceptabelt”, säger chefsjuristen Joanna Berlin.
Hon kom till Arbetsförmedligen för att söka jobb – men fick i stället höra vad handläggaren ville göra med henne sexuellt. ”Fullständigt oacceptabelt”, säger chefsjuristen Joanna Berlin.

En kvinna sökte jobb hos arbetsförmedlingen i Luleå och fick höra vad hennes handläggare ville göra med henne sexuellt.

En arbetsförmedling i blåsväder? På kort tid har tre arbetsförmedlare fått klagomål för oprofessionellt uppträdande.

Hon sökte jobb på arbetsförmedlingen i Luleå, men i stället för jobb fick hon en berättelse om vad handläggaren ville göra med hennes sexuellt.

Vid ett bestämt möte mellan den 44-årige arbetsförmedlaren och kvinnan körde mannen ut kvinnan i en skog och frågade ut henne om hennes sexliv. Han berättade också för henne vad han ville göra med henne sexuellt. Kvinnan, som blev rädd och kränkt, polisanmälde sin handläggare för sexuellt ofredande.

”Fullständigt oacceptabelt”

Arbetsförmedlaren har frågat ytterligare en arbetssökande kvinna om hennes sexliv och även där berättat vilka sexuella akter han ville utföra på henne. Det samtalet skedde dock i arbetsförmedlingens lokaler.

Mannen har medgett omständigheterna och är nu avstängd från jobbet.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Det strider helt mot våra värdegrunder. Vi prövar nu om han ska få avsked, säger Joanna Berlin, chefsjurist för Arbetsförmedlingen.

Den 44-årige arbetsförmedlaren säger att han inte har några kommentarer.

Fixade jobb åt son

Det är inte den enda arbetsförmedlare som är i blåsväder just nu.

En kvinnlig arbetsförmedlare i Vilhelmina har fått en varning efter att hon fixat jobb till sin egen son. En jävsituation, säger Joanna Berlin, och inte tillåtet. Förra veckan skrev Aftonbladet om en arbetsförmedlare i Lund som ville att Emil Schönström, 20 år, skulle satsa pengar i en pyramidspelsliknande verksamhet.

Sofie Carlsson, chef på arbetsmarknadsområde Lund, sa då till Aftonbladet att hon var mycket upprörd.

Ni har fått in tre klagomål på kort tid – det ser inte bra ut.

– Att det är tre stycken på kort tid kan bero på att vi har långa handläggningstider, säger Joanna Berlin.

Enligt henne får arbetsförmedlingen in cirka 20 klagomål om året och det har varken minskat eller ökat.

Publisert: