Mycket stök och bråk på valborg

Foto: Här på Storgatan i Nyköping försökte en 36-årig man skära en annan man i magen med en krossad flaska i natt.
NYHETER

Vårens ankomst firades med brasor och sång på, men också med fylleri och bråk.

I Stadsparken i Lund och i centrala Uppsala rapporterades flera fall av misshandel och mycket fylleri.

– Det är värre än vanligt, sade Mats Öjdahl, länsvakthavande polisbefäl i Uppland, till Upsala Nya tidning.

Skånetrafiken tvingades stänga av flera järnvägsspår vid Lunds central på måndagskvällen, eftersom folk sprang över rälsen. Sju, åtta tåg fick ställas in, säger Krister Nordlund informatör på Skånetrafiken, till Sydsvenskan.se.

Ingen person skadades av något tåg och det skedde i samarbete med polisen.

I Brunnsparken i Ronneby greps tre personer misstänkta för grov misshandel, enligt polisens hemsida.

Urartade i Stockholm

I Stockholms län började valborgsfirandet lugnt under kvällen, men urartade under natten i fylla och bråk.

– Vi har bemannat upp extra, men har ändå inte tillräckligt med resurser att skicka, säger Anders Jönsson, befäl vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Flera personrån rapporterades. I Farsta misshandlades fyra personer av ett gäng. Två av offren fick föras till sjukhus.

Lugnt i Västernorrland

I Västernorrland avlöpte valborgsnatten lugnare än vanligt. Tio intagna fyllerister efter klockan 22 i hela länet tyder på ett lugnt firande, enligt vakthavande befäl.

"Som en normal löningshelg", löd utlåtandet från vakthavande befäl i Västerbotten, där polisen bland annat fick rycka ut till en grov misshandel i Lycksele.

I Skåne slutade valborg med mer fylla och bråk men färre gripna än under en normal helg. Efter midnatt greps fem personer för våldsbrott.

– Vi har haft goda resurser på plats och har kunnat stävja en hel del bråk, säger Erik Jeppsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Avlossade varningsskott

I Kalmar län gjordes många ingripanden men inga riktigt grova brott rapporterades. I Kronobergs län, där firandet inleddes lugnt, blev det stökigare under natten med fylleri och bråk. I Markaryd avlossade en polis ett varningsskott under gripandet av en våldsam man som hotat en annan man med brännbollsträ. Han greps misstänkt för övergrepp i rättssak eftersom den som hotats var målsägande i ett misshandelsmål som snart ska upp i rätten, enligt inre befäl vid polisen i Växjö.

I Jönköpings län var natten intensiv med 150 händelser och 16 personer frihetsberövade, de flesta för fylleri. En person fick föras till sjukhus i ambulans efter att ha blivit misshandlad i Jönköping. En person greps för grov misshandel.

Mycket fylla men inga brott av grövre dignitet, löd bedömningen i Västra Götaland.

Dråpförsök

Från Gävleborg, Örebro län och Södermanland rapporterar polisen tämligen lugnt valborgsfirande.

– Inte värre än en vanlig fredag-lördag, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen.

En 36-årig man anhölls misstänkt för grov misshandel sedan han försökt skära en annan man i magen med en krossad flaska i Nyköping vid tvåtiden på natten.

I Uppland togs cirka 110 personer för fylleri under måndagen och natten till tisdagen.

Hallandspolisen hade mycket att göra med fylleri och misshandel. En 48-årig man greps misstänkt för dråpförsök efter att ha skurit en 51-årig man med kniv i en lägenhet i Halmstad. Skadorna ska inte vara livshotande, skriver Hallands Nyheter och Hallandsposten på nätet.

TT